Reseguide till Santorini

Santorini är en grekisk ö i det Egeiska havet, beläget mellan öarna Ios och Anafi, och därtill namnet på den ögrupp som dessa öar gemensamt utgör. I dagsläget är Santorini förmodligen mest känd för sin udda och unika arkitektur; enastående solnedgångar och sköna, sandiga stränder. De flesta som besöker Santorini gör det också främst för att sola, bada och äta och dricka gott. Men Santorini har dock mycket att erbjuda även för den som vill ha lite omväxling från stranden.

Ingen vet exakt när Santorini för första gången beboddes, men så tidigt som under bronsåldern (för mer än 4000 år sedan) fanns ett utvecklat samhälle i Santorini. Stora delar av tidigare kulturer finns också kvar om än i varierande skick, och många tusenåriga konstverk och arkeologiska fynd finns att betrakta. Öarna är i sig också fascinerande eftersom de formats av lava under upprepade vulkanutbrott, och vulkanerna tronar än idag på samma ställe ett stenkast från Santorini. Någon större aktivitet har dock inte noterats sedan mitten av 1900-talet.

Klimatet är också inbjudande i Santorini, som är ett av de varmaste ställena i Europa, med temperatur och väder som motsvarar det som återfinns i ökenmiljöer. Under mitten av sommaren stiger temperaturerna ofta till 30 grader eller mer och under vintern faller de ner betydligt, men det blir aldrig särskilt kallt.

Resa och boende

Besökare anländer till flygplatsen Santorini Thira Airport, som ligger strax utanför den mindre straden Kamari, som regel efter en mellanlandning i Aten. Från flygplatsen tar man sig vidare med antingen buss eller taxi, beroende på vart på ön man ska eller om man ska till en närliggande ö. De reguljära bussarna trafikerar endast sträckan mellan flygplatsen och staden Fira, varefter besökaren får byta buss i Fira. Taxi går ofta snabbare, men utbudet av taxibilar är inte alltför stort och priserna relativt sett höga. Många hotell (och resebolag) erbjuder chartrade bussar, vilket ofta är en stor fördel eftersom man kommer rätt direkt utan besvär och utan att betala överpris.

Utbudet av boende på Santorini är ganska stort och kvalitetsnivån är varierande. Som regel kostar boendet närmare stränderna eller klipporna, med den allra bästa utsikten, också mer än boendet i de centrala delarna av ön. Som regel är boendet dyrare på den västra sidan av ön och billigare på den östra.

Mat och dryck

Matkulturen på Satorini är till stora delar densamma som den som förekommer på det grekiska fastlandet, med fyllda vinblad, stekt kött såsom gyros och sallader rika på både smak och ingredienser. Äggplanta och tomater, som båda växer på ön, är några av de allra vanligaste ingredienserna och tillagas på en mångfald olika sätt. Tack vare närheten till havet finns det goda möjligheter att smaka på olika välsmakande rätter bestående av färsk fisk och bläckfisk.

Det lokalt producerade vinet är också något som besökare inte bör missa. Flera olika sorter av främst röda viner produceras på Santorini och erbjuder besökare en fruktig smak med många nyanser till låga priser.

Aktiviteter och sevärdheter

Sol och bad är förmodligen den vanligaste aktiviteten på Santorini, och det är inte svårt att förstå varför. Det finns ett flertal populära stränder som alla har sin unika karaktär. Stranden Perivolos är med sina kraftiga vindar ypperlig för vattensporter medan stranden White Beach är en mer avskild plats. För den som vill avnjuta god mat och dryck ett stenkast från havskanten är Agios Georgios förmodligen det bästa valet, beläget på Santorinis södra spets.

Santorini har inte många museer eller gallerier, men de gemytliga små städerna och den pittoreska landsbygden erbjuder trots det en fantastisk kulturell och historisk upplevelse. Lämningar från tidigare kulturer finns lite varstans på Santorini och så även uråldriga byggnader, monument och ruiner.

Bland de mest populära sevärdheterna kan nämnas den lilla ön Thirassla som bara är en kort båtfärd från Santorini. Thirassla är en plats där tiden har stått stilla under hundratals år. Fyren Faros på den södra delen av Santorini är också väl värt ett besök.

Lämna en kommentar