Reseguide till Samos

Samos är en av de grekiska öarna som är belägna i det Egeiska havet, mellan det grekiska fastlandet och den turkiska halvön Anatoliens västra kust. I dagsläget är Samos ett välkänt resmål och populärt bland turister från världens alla hörn, och då främst tack vare sina fantastiska stränder och spännande kulturarv.

Tidigare var Samos en av de mest inflytelserika och mäktiga stadsstaterna i världen, och därtill hemvist åt ett antal välkända grekiska filosofer, författare och vetenskapsmän, såsom Pytagoras och Epicurus. När platsen först blev bebodd är ännu okänt, men redan för tre-fyra tusen år sedan fanns här välutvecklade samhällen på öarna. Under de tusentals år som har följt har Samos kommit på kant med flera av sina grannstater och dess historia präglas av krig och konflikter.

Som ett resultat av sin spännande historia finns en mångfald uråldriga byggnader, monument och välbevarade tempel för besökare att beskåda. Samos erbjuder också en mångfald sköna stränder, god mat och dryck och goda möjligheter till shopping. Klimatet är också inbjudande, med en solig, varm och lång sommar och en mild vinter.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till flygplatsen Samos International, som ligger ett stenkast utanför den forna huvudstaden Pythagoreion. Därifrån tar man sig enklast vidare med buss eller taxi, där buss är det billigaste alternativet. Eftersom bussarna är reguljära och inte flygbussar kan det vara lite besvärligt att ta sig till hotellet, och tillgången på taxibilar är begränsat. Det smidigaste alternativet är att boka en resa där charterbuss ingår, alternativt ett hotell som erbjuder transport från flygplatsen till hotellet.

Utbudet av boende är mycket stort på alla delar av ön, och håller för det mesta en god nivå. Priserna varierar mellan lågsäsong och högsäsong och ett strandnära boende kostar oftast lite mer än ett boende i de centrala delarna av städerna. Priserna är dock överkomliga i alla prisklasser och skillnaderna i pris är förhållandevis små, så det kan vara en god idé att välja ett boende med bra läge och hög standard, eftersom det inte behöver kosta en förmögenhet.

Mat och dryck

Matkulturen på Samos är en blandning av det traditionellt grekiska och det internationella köket. De flesta restauranger serverar klassisk grekisk mat, såsom gyros och sallader, och tack vare närheten till havet är färsk fisk en lokal specialitet. Större hotell serverar för det mesta europeisk och amerikanska maträtter, inte sällan i bufféformat. En av de mest populära restaurangerna på Samos, som serverar både god grekisk och internationell mat i vackert lummiga trädgårdar, är The Garden på Manolis Kalomiris Road.

Redan under antiken var Samos hemvist åt ett flertal berömda vinproducenter, och samma viner tillverkas än idag på ön. Producenterna är inte alltför många, men faktiskt några av världens äldsta. Vinet får sin unika smak tack vare att man fortfarande använder gamla, traditionsenliga metode. Prova gärna klassiker som det milda, vita vinet Samena och det smakrika Nectar.

Aktiviteter och sevärdheter

Den allra vanligaste aktiviteten bland turister är tveklöst att sola och bada på någon av de många stränderna. Den som vill prova på något mer äventyrligt hittar på de flesta större stränder också en uppsjö av vattensporter och vattenaktiviteter. Besökare kan också utforska de många kristallgrottorna som finns i närheten av exempelvis Gagkou Beach.

Bland de mest populära sevärdheterna återfinns Heras tempel, beläget i den södra delen av Samos. Heras tempel är det största templet på Samos och har en historia som går mer än tre tusen år tillbaka i tiden, och garanterar besökare minnesvärda upplevelser och fotomöjligheter. Den kilometerlånga akvedukten ”Tunnel of Eupalinos”, som byggdes för att försörja staden Samos med färskt vatten som inte kunde förgiftas under krigstider, är också väl värt ett besök.

Lämna en kommentar