Reseguide till Rhodos

Rhodos är en av Greklands största och mest berömda öar och ett av de mest populära resmålen bland Skandinaver. Namnet betyder ursprungligen ungefär ”Ros-ön” och kommer från det faktum att rosbuskar växer vilt i dess naturmiljö. Trots att de allra flesta åker till Rhodos för sola, bada och ta det lugnt erbjuder ön också ett mycket rikt kulturarv.

Platsen tros ha varit bebodd i tusentals år och det Rhodos som vi känner till idag dyker först uppe i historieböckerna hundratals år före Kristus. Vid denna tidpunkt var det främst en handelsstad vars inflytande växte med tiden, vilket ledde till att Rhodos blev föremål för konflikter och stridigheter genom flera krig. Ända sedan Antiken har Rhodos dessutom varit känd för att ha varit hemvist åt ett av världens ursprungliga sju underverk; kolossen på Rhodos, en staty av solguden Helios i samma storlek som Frihetsgudinnan. Denna återfinns dock inte längre.

Klimatet på Rhodos är synnerligen uppskattat och vädret är vanligen soligt med milda temperaturer. Vädret tenderar att vara ihållande och det anses allmänt vara en väldigt ”solsäker” destination. Det går utmärkt att ta sig till Rhodos via båt från Turkiet eller Greklands fastland, men de allra flesta tar sig förmodligen dit via flyg. Rhodos har sin egen flygplats, belägen ca 1,5 mil utanför själva staden – Rhodes International Airport, även kallad ”Diagoras International” av grekerna.  Det går utmärkt att ta sig vidare från flygplatsen till staden och det gör de allra flesta med flyg- eller charterbuss.

Mat och boende


Matkulturen är till lika delar inspirerad av internationella, moderna maträtter (sushi, hamburgare osv.) och traditionell grekisk matlagning. Många besökare passar på och avnjuter den berömda grekiska salladen, lokalt tillverkat vin eller färsk fisk. Den som vill ha något mer rustikt kan prova fylld och rostad äggplanta, en lokal specialitet.

Boende finns i alla prisklasser och även de lite lyxigare hotellen har överkomliga priser. Priserna varierar stort mellan Rhodos olika städer och generellt sett får man betala lite mer om man vill bo närmare vattnet och tvärtom. De bästa priserna får man oftast med en charterbokning. Boendet håller överlag en hög och modern nivå.

Sevärdheter


Det allra främsta besöksmålet brukar anses vara Rhodos ”Gamla stan”, den kanske bäst välbevarade medeltida stadsdelen i Europa. Här finns också de flesta av stadens museer, gallerier och monument. Beroende på var man bor på Rhodos finns också lokala sevärdheter, exempelvis kyrkan Asklipio vid Kiotari eller halvön Cape Prasonisi vid Rhodos södra spets.

Aktiviteter


De vanligaste aktiviteterna för besökare är sol, bad och avkoppling, men många passar också på att snorkla eller prova på att dyka eller surfa. Möjligheterna till shopping av annat än souvenirer är relativt begränsat. I första hand är Rhodos en plats att åka till för att stressa ner och njuta av livet.

Tack vare de många turisterna i alla åldrar är utbudet av restauranger, kaféer, barer och krogar stort. Det finns goda möjligheter för den som vill skaka loss på dansgolvet att göra det på ett nytt ställe varje kväll om man så önskar. Inte sällan finns klubbar i anslutning till hotellen och det är sällan något större avstånd mellan klubbarna.

Lämna en kommentar