Reseguide till Partas

Patras är Greklands tredje största stad med sina ca 200 000 invånare och därtill en av de grekiska städer med längst historia. Platsen tros ha varit bebodd i närmare 5 000 år, och staden i dess egentliga form tros ha grundats för uppemot 3 000 år sedan. Det är således en stad som är ovanligt rik på historia och kultur, men den främsta anledningen till att Patras har blomstrat är dess status som handelsstad. I dagsläget är den förmodligen mer känd som ett populärt turistmål men förr i tiden var Patras främst en hamnstad som bedrev mycket handel och därför fick stort inflytande över regionen. Detta ledde i sin tur till att Patras varit föremål för ett flertal belägringar och krig, något som har satt sin prägel på arkitekturen och kulturen. Patras har genom tiden tillhört såväl det Ottomanska riket som Romarriket och monument och lämningar finns kvar välbevarade än idag i form av diverse byggnader, marknadsplatser, torg och teatrar.

Klimatet i Patras är genomgående milda, något fuktiga vintrar och varma, torra somrar. Temperaturerna tenderar att ligga konstant mellan 10 och 20 grader. Patras har sin egen flygplats (Araxos Airport) som ligger drygt 5 mil söder om själva staden. Många resenärer anländer dock till Athen och Athens International Airport som ligger en längre bit bort. För charterresenärer utgör detta givetvis inget problem men om man åker själv kan det vara en god idé att undersöka vart man kommer att landa. I båda fallen finns det goda förbindelser och man tar sig enkelt till själva staden med charter- eller flygbuss. Många backpackers beseöker också Patras för dess goda förbindelser med Italien. Färjorna går ofta över natten och det går bra att sova utomhus på bänkar under sommarhalvåret.

Mat och boende


Matkulturen i Patras är till stor del en blandning av traditionell Grekisk mat och starka influenser från närliggande länder som Italien och Turkiet. Särskilt vanligt är sallader med inslag av ost, oliver och färska kryddväxter. Kötträtterna består ofta av lamm, biff eller skinka och serveras ofta med färsk citron och tomat. Utbudet av internationella maträtter är desto mindre, men den som hellre föredrar en bit sushi kan förmodligen hitta även detta utan större problem. Besökare får dock inte missa det lokala vinet som går under namnet ”Achaia Clauss”.

Boende erbjuds i alla prisklasser, och det är inte ovanligt att en del familjer hyr ut rum och agerar vandrarhem, vilket är något av en tradition inkomstkälla. Det går utan större problem att hitta någonstans att bo till bra pris, även om man söker något lyxigare. Det mesta boendet håller en god nivå, men skillnaderna är inte särskilt stora mellan medel- och den övre prisklassen.

Sevärdheter


Patras bjuder på en mångfald av sevärdheter där några särskilt uppskattade exempel förtjänar att nämnas. Den imponerande bron Rio-Antirio är ett sådant exempel, det nyligen restaurerade Patras Historical Museum ett annat och fyrtornet Faro. Allra mest känt är dock förmodligen Apollo-teatern som står vid King George-torget.

Aktiviteter


De allra flesta besökare brukar spendera tiden om kvällar och nätter på krogar, restauranger och barer, men för den som hellre skakar lite på kroppen finns också ett utmärkt utbud av nattklubbar. Exempelvis Villa Mercedes, som inte sällan lockar till sig några av världens mest kända DJ:s – givetvis ingår en drink i inträdet.

Lämna en kommentar