Reseguide till Kos

Kos är en stad på en grekisk ö, och därtill ett av de mest populära resmålen i Grekland, beläget mellan Grekland och Turkiet. I dagsläget är Kos förmodligen mest känt som ett naturskönt och solsäkert, mysigt resmål men Kos har också en mycket rik historia. Exakt när Kos beboddes första gången vet man inte, men första gången namnet Kos dyker upp är det i romersk mytologi, då Kos enligt legenden besöktes av halvguden Herkules. För cirka tretusen år sedan började Kos växa fram som en mäktig och inflytelserik handelsstad, som också var en stor producent av viner och silke. Marknadsplatsen på torget i Kos – Agora – ansågs vara världens största för sin tid, och Kos blev också politiskt viktig under Romarrikets storhetstid. 

Allt detta gjorde också Kos till en attraktiv måltavla, och under de tvåtusen år som har följt har Kos varit inblandad i många krig, och blivit ockuperat och övertaget flera gånger. Under slutet av det andra världskriget, efter att ha varit ockuperat av Tyskland, blev Kos slutligen grekiskt igen. Tack vare Kos händelserika historia kan Kos också erbjuda besökare massvis av fantastiska historiska byggnader, monument och ruiner.

Klimatet i Kos är också lockande, med varma soliga somrar och milda regniga vintrar. Temperaturerna under mitten av sommaren ligger inte sällan på 25 – 30 grader och under vintern mellan 10 – 15 grader.

Resa och boende

De flesta besökare anländer flygplatsen Kos International Airport som ligger i Antimachia, dryga 3 mil utanför Kos centrum. Från flygplatsen till centrum tar man sig enklast med taxi, vilket också går snabbast, eller med buss. Bussarna avgår ett stenkast från flygplatsen och avgångarna är regelbundna, men under högsäsong kan det ändå bli fullt. På chartrade resor så ingår som regel en hyrd buss.

Utbudet av hotell är stort och besökare kan välja mellan allt från enklare vandrarhem till exklusiva hotell. Priserna är mycket bra i alla prisklasser så det kan vara en god idé att inte ta det allra billigaste, eftersom kvaliteten varierar i de lägsta prisklasserna, och ett bättre boende inte kostar särskilt mycket mer. Under högsäsong kan det vara svårt att hitta ett bra men billigt boende på plats så det är rekommenderat att besökare bokar boendet i förväg, exempelvis tillsammans med att resan bokas.

Mat och dryck

Matkulturen i Kos är delad mellan det internationella och det traditionella köket, med tonvikt på det senare. Färska fiskrätter och gyros i pitabröd säljs ofta bara ett stenkast från pizza och hamburgare. Besökare kan därför prova något nytt och välsmakande varje dag. Bland de mest populära restaurangerna kan nämnas La Prima vid torget Diagora, som utmärktes till Årets restaurang på Kos år 2011.

Den som vill svalka sig i med någon kall dryck i sommarvärmen eller kanske skaka loss på dansgolvet behöver inte leta länge. Antalet pubar och barer på Kos är helt ofattbart stort. Nattklubbarna är färre, men definitivt inte få. De flesta större hotell har egna klubbar och barer eller så finns ett flertal bara ett stenkast därifrån. Något som är lätt att missa, men som ofta är mycket uppskattade av besökare, är de klubbar som spelar grekisk musik, exempelvis Sarai Club i Karadema.

Aktiviteter och sevärdheter

Förutom sol och bad, god mat och sköna dansgolv har Kos också några riktigt minnesvärda historiska föremål. Ruinerna av det mäktiga romerska auditoriet Odeon och templet Asclepeion är populära bland besökare, och så även den restaurerade och moderniserade, men likväl stora, marknadsplatsen Agora. Templet Asfendiou och den gamla kyrkan Cathedral of Kos är också väl värda ett besök. Bland stadens större museum kan nämnas Hippocratic Museum, som är dedikerad till Hippokrates minne; den man som ofta kallas för den moderna medicinens fader.

Lämna en kommentar