Reseguide till Korfu

Korfu är en medelstor stad på en ö med samma namn, som också är ett populärt besöksmål i Joniska havet, strax utanför den grekiska kusten. Både ön och staden tillhör Grekland, och spelar en central roll i den grekiska mytologin. Korfu har dock inte alltid varit en del av Grekland, även om man kan tro det, utan har tvärtom genom historien ockuperats och invaderats av många andra länder. Under lång tid tillhörde Korfu till exempel Italien och senare Storbritannien. Först omkring mitten av 1800-talet återförenades Korfu med Grekland.

Korfu klarade sig mer eller mindre oskadat genom första världskriget men blev föremål för många stridigheter under det andra världskriget, då Korfu skadades svårt av bombningar och under några år ockuperades av Italien och senare Tyskland. Från mitten av 1900-talet och framåt har Korfu till stora delar restaurerats och har blivit ett allt mer populärt resmål för turister.

De flesta besökare kommer till Korfu för att sola och bada och koppla av på stranden, men tack vare Korfus spännande historia finns också ett stort kulturarv för den som vill ha lite omväxling. Klimatet är också inbjudande, med temperaturer från 10 grader under vintern till uppemot 30 grader under sommarhalvåret. Korfu är ganska solsäkert under mitten av sommaren, medan hösten och våren ofta medför en hel del nederbörd. 

Resa och boende

Besökare anländer med flyg till flygplatsen Ioannis Kapidistrias, som ligger på Korfu. Vissa flygbolag anländer dock istället till flygplatsen i Aten, och arrangerar i så fall också vidare transport till Korfu. Från Ioannis Kapidistrias tar man sig enklast vidare med taxi.

Utbudet av boende på Korfu är stort. Kvaliteten varierar kraftigt i de allra lägsta prisklasserna, men boende i medelprisklass och uppåt tenderar att hålla mycket god nivå. Boka gärna boendet i förväg om du planerar att åka under högsäsong för att få bästa möjliga läge. Många hotell erbjuder boende bara ett stenkast från närmaste strand, eller helt egen strand, vilket kan vara bekvämt för den som är främst ute efter att sola och bada.

Mat och dryck

Utbudet av restauranger är även det stort, och de flesta hotell har egna, mycket bra restauranger. Hotellens restauranger serverar främst europeiska maträtter, men besökare som vill prova på lokala klassiker kan med fördel bege sig till Agni Bay. Bland de mest populära grekiska restaurangerna kan Captain George på Nafiskas Street och Klimataria i Bensitses. Captain George är känd främst för fastlandsmat som hummus och gyros och Klimataria är specialiserade på havets läckerheter, givetvis med färsk fisk, tillagad på klassiskt grekiskt vis.

Utelivet har till stor del samlats kring de många stränderna och några av de mest populära klubbarna och dansgolven återfinns på resorterna, som till exempel Roda på Korfus norra kust. Besökare kan se fram emot artister som uppträder live, karaoke och billiga, goda drinkar. Den som föredrar en stilla kväll i solnedgången med någon svalkande dryck behöver inte heller oroa sig – utbudet av barer längs stränderna är också mycket stort.

Aktiviteter och sevärdheter

De flesta besökare bokar ett strandnära boende, men många vill prova något nytt efter ett tag. Bland de mest uppskattade stränderna kan nämnas Barbati, som är perfekt för snorkling, och Messonghi Beach, som med svaga strömmar och massor av små fiskar brukar uppskattas av familjens allra minsta medlemmar.

Korfu har, trots sin rika historia, inget överflöd av museer eller gallerior, men kan däremot erbjuda många genuina och fascinerande sevärdheter. Den uråldriga byn Nymphes, som spelar en viktig roll i den grekiska mytologin, lockar med hundraåriga byggnader och magiska vattenfall. Nymphes har också ett tusenårigt kloster i utkanten vid namn Askitario.

Byn Kynopiastes är också spännande, med en mångfald byggnader som har 300-400 år på nacken, inklusive Korfus största kyrka och enda museum. Palatset Achilleion är också en magnifik sevärdhet, med enorma, vackra skulpturer, en storslagen trädgård och fantastisk arkitektur.

Lämna en kommentar