Reseguide till Kalamata

Kalamata är medelstor stad i den södra halvan av Grekland, beläget vid floden Nedon. Dagens Kalamata är populär bland turister och resenärer från hela världen, men dess historia sträcker sig också långt tillbaka i tiden. Staden spelar därtill en viktig roll i den grekiska ekonomin och har ett betydande inflytande på den grekiska kulturen, särskilt på den akademiska sidan.

Grekland är som bekant ett land som varit bebott sedan urminnes tider och det gäller även Kalamata, även om staden anses vara mycket yngre än de många andra grekiska städer. När platsen bosattes för första gången och när staden formellt grundades är inte helt fastställt, men Kalamata börjar dyka upp på världskartorna under sena medeltiden. Vid tidpunkten var Kalamata under ockupation av det Ottomanska riket, och de efterföljande hundra åren var turbulenta. 

Från mitten av 1800-talet inträdde slutligen en längre, fredlig period och Kalamata blev tack vare sitt strategiska läge en allt mer framträdande handelsstad. Utöver den vältrafikerade hamnen kom Kalamata att stå för en betydande del av den tidiga exporten från Grekland, bl.a. av oliver.

Dagens Kalamata är en långsamt växande, men mycket välmående stad, som har anammat det moderna samtidigt som man har bevarat det gamla och traditionella. Många byggnader och monument står på samma plats idag som för över hundra år sedan, något som förmodligen bidrar till den mysiga atmosfären i Kalamata.

Klimatet lockar med het, torr sommar och sval vinter. Temperaturen sträcker sig ofta uppåt 30 grader under högsommar och faller till dryga 10 – 15 grader under mitten av vintern.

Resa och boende

Besökare anländer antingen med buss från Athen eller med flyg, då till Kalamata International. Flygplatsen ligger bara ett stenkast från själva staden Kalamata. Därifrån reser de allra flesta vidare med transferbuss som arrangeras av hotellet eller resebolaget. Man kan också välja att ta sig vidare med taxi ifall transfer inte arrangeras.

Det finns ett flertal större hotell i Kalamata, merparten med bra läge och ofta privat strand eller med gångavstånd till strand. Standarden är överlag mycket god, trots att många av hotellen är ålderstigna. Kalamatas popularitet har lett till att genomströmningen är stor och hotell restaureras allt eftersom – många av de äldsta hotellen är rentav mer moderna än de senare byggda.

Mat och dryck

Kalamata är väl anpassat efter de många besökarna, vilket också återspeglas i utbudet av restauranger. Uteserveringar finns i överflöd, ofta sida vid sida och längs stranden såväl som stadens gator. Menyerna är delvis traditionellt grekiska och delvis internationella, så det finns alltid något för alla smaker. Klassiska och välsmakande gyros hittar man på bland annat O Tzimis, vid St Apostle-torget.

Atmosfären i Kalamata är kanske mest av allt tillbakalutad och avslappnad, något som man också ser i utelivet.  Pubar och barer finns i massor och i olika teman, medan nattklubbar är desto färre. Under rätt säsong är det dock inga problem att hitta ett pulserande dansgolv, såsom det på klubben Kong som ligger i Paralia.

Aktiviteter och sevärdheter

Kalamata är en utmärkt plats att besöka för hela familjen, och passar perfekt för sol, bad och avkoppling. Trots det finns det utöver sköna stränder många sevärdheter, historiska och kulturella, för den som vill få lite omväxling. 

Kyrkan St Apostle, som återfinns vid torget med samma namn, har stått emot tidens stand ända sedan 1300-talet och är väl värd ett besök. Historiska museet på Kyriakou erbjuder en spännande utställning historiska föremål som sträcker sig ungefär 200 år tillbaka i tiden. Den kanske äldsta byggnaden i Kalamata är förmodligen slottet, som uppfördes i slutet av 1100-talet. Slottet byggdes ursprungligen för att försvara kyrkan St John och klostret St Constantine, som båda ligger bredvid slottet.

Den som har tid eller lust kan också bege sig ut på en liten utflykt utanför staden och njuta av det vackra och stillsamma landskapet, antingen till fots eller på hästryggen. Föredrar man shopping kan man göra ett och annat fynd i den gamla staden, som kallas för Historical Center, där man hittar mängder av små butiker.

Lämna en kommentar