Reseguide till Heraklion

Heraklion är ett populärt resmål på den grekiska ön Kreta, och dessutom den största staden på ön. Staden har en rik historia och ett fascinerande kulturarv, men besöks kanske främst för sina svårslagna stränder och inbjudande klimat. Stadens namn är inte lika känt som själva ön, även om de flesta som besöker Kreta förmodligen bor i eller i närheten av Heraklion.

Staden grundades i nuvarande form för lite mer än tusen år sedan, men arkeologiska fynd visar att utvecklade samhällen fanns här för mer än fyra tusen år sedan. Under en lång period tillhörde Heraklion Romarriket, men efter dess sönderfall – och efter en många hundra år lång period under Saracenernas styre – erövrades Kreta av det dåvarande grekiska imperiet. Kontrollen kom sedan att skifta flera gånger, och först under början av 1900-talet förenades Kreta och därmed Heraklion åter med det nuvarande Grekland.

Dagens Heraklion är en välutvecklad stad med långa anor, där man bevarar det traditionella samtidigt som man är öppen för det nya och moderna. Turismen har skjutit i höjden under senare halvan av 1900-talet och idag är Heraklion inte längre en okänd pärla utan ett av de mest eftertraktade grekiska resmålen.

Klimatet är också attraktivt, med temperaturer omkring 15 grader under vintermånaderna och en genomsnittstemperatur under sommaren runt 25 grader. Temperaturen i vattnet är behaglig större delen av året.

Resa och boende

Besökare kan anlända till Heraklion på flera olika sätt beroende på hur och när man väljer att resa. Under högsäsong finns det ofta direktflyg till Heraklion, vars flygplats Nikos Kazantzakis ligger i utkanten av staden. Under lågsäsong är det vanligare att man flyger till Aten och därifrån tar sig vidare med buss. Från Nikos Kazantzakis kan man ta sig till centrum med buss, som avgår flera gånger i timmen under dagen, eller taxi.

Utbudet av boende i Heraklion är medelstort, där det mesta återfinns i övre medelprisklass och uppåt. Standarden är då också mycket god, men det finns också enklare och billigare alternativ, om än färre, såsom ett par vandrarhem som ligger lite mer avsides. Generellt sett är hotellen med bättre läge, vilket anses vara närmare stränderna och hamnen i Heraklion, dyrare än de som är belägna centralt i staden.

Mat och dryck

Det finns många restauranger i Heraklion, med genomgående god kvalitet och relativt låga priser. Den lokala matkulturen återspeglar den grekiska i övrigt, med mycket fiskrätter och sallader, ofta med goda såser och nybakat bröd. En av de mest uppskattade restaurangerna är Heraklion Sailing Club, som trots sitt namn är mer restaurang än klubb, som återfinns vid hamnen. Restaurangen har vunnit flera priser tack vare sin välsmakande stekta, färska fisk och sina musselrätter. Det lokalt producerade vinet har en väldigt säregen karaktär, som besökare inte alltid uppskattar, och är väl värt ett smakprov.

Det finns en mångfald pubar, barer och klubbar i Heraklion där de allra flesta återfinns i närheten av de större stränderna, exempelvis Amoudara Beach, som är den största i Heraklion. Scenen varierar mellan säsongerna och chansen är betydlig större att man hittar ett pulserande dansgolv under sommaren än under vintermånaderna. 

Aktiviteter och sevärdheter

De flesta besökare reser till Heraklion för att sola, bada, äta och dricka gott och få lite omväxling och avkoppling från tillvaron. Många nöjer sig också med det, och spenderar större delen av semestern ute i det härliga vädret, men vissa vill förstås dyka lite djupare i Heraklions historia.

Då kan det gamla slottet vid hamnen, eller Knossos Palats några kilometer utanför själva staden, vara uppskattade besöksmål. Katedralen St Minas och basilikan St Marks är också populära minnesvärda byggnader med lång historia. Det arkeologiska museet på Xanthoudidou St. erbjuder en av Greklands största permanenta utställningar av historiska föremål, som garanterat ger minnen för livet. Andra nämnvärda utställningar finns på det historiska museet på Sofokli Venizelou Ave. och, längs samma gata vid universitetet, naturhistoriska museet.

Mer äventyrslystna besökare kan prova på bergsklättring eller hästridning längs vattenkanten vid Karteros, eller någon av de många vattenaktiviteter som finns längs stränderna. 

Lämna en kommentar