Reseguide till Chania

Chania är en medelstor och naturskön hamnstad på Kretas nordvästra kust. Hur länge Chania har funnits i nuvarande form vet man inte helt säkert, men däremot vet man att platsen har varit bebodd i mer än tretusen år. Genom tiderna har Chania tillhört såväl Rommarriket som dåvarande Venetia (en del av nuvarande Italien), det Ottomanska riket och sedan tidigt 1900-talet slutligen Grekland. Trots att Kreta drogs in i det andra världskriget klarade sig Chania relativt oskadat. Som ett resultat är stora delar av Chania – det som kallas för ”Gamla stan” – välfyllt med historiska byggnader och monument. Från att ha varit en viktig handelsstad har Chania under 1900-talets senare halva alltmer kommit att bli ett populärt resmål för turister. 

Klimatet erbjuder varma, torra och soliga somrar och milda, regniga vintrar. Den genomsnittliga temperaturen under sommarhalvåret ligger kring 25 – 30 grader och under vintern sjunker den ned till mellan 5 och 10 grader.

Resa och boende

Besökare anländer som regel Chania International Airport som ligger strax utanför Chania, på halvön Akrotiri. De flesta tar sig vidare med buss, men det går givetvis också att ta en taxi.

Utbudet av boende är enormt i Chania, vilket också betyder stora variationer. Det finns enklare vandrarhem och femstjärniga hotell, men ett högre pris betyder inte nödvändigtvis ett bättre boende. Det kan också vara särskilt svårt att hitta ett bra boende till bra pris under högsäsong om man inte bokat i förväg, så det kan vara en god idé att boka boendet samtidigt som resan bokas.

Mat och dryck

Antalet restauranger i Chania är stort och de flesta har sin tonvikt på traditionella maträtter från Grekland och Kreta. Det finns dock också ett mycket stort utbud av internationella restauranger så den som hellre håller sig till pizza eller kebab behöver inte oroa sig. Bland de mer populära restaurangerna kan nämnas Mpourakis i Kounoupidiana som inte bara serverar traditionell mat utan dessutom tillagar den på samma vis och med samma ingredienser som förut. En populär restaurang för färsk fisk och andra havsrätter är Theo vid Paparigopoulou.

Den som vill svalka sig med någon kall dryck eller avnjuta ett glas rött behöver inte leta särskilt länge. Förutom de många restaurangerna finns en uppsjö av pubar och barer. Den som hellre skakar loss på dansgolvet behöver inte heller känna sig bortglömd. Bland de mest populära pubarna kan nämnas Elmondo, som ligger i hamnen, som spelar främst äldre och lite mer ovanlig rock. På klubbsidan kan nämnas strandbelägna Mylos och Splendid i Platanias.

Aktiviteter och sevärdheter

I den äldre delen av Chania, ”Gamla stan”, återfinns de flesta historiska sevärdheterna, för att inte tala om den vackra arkitekturen. Ruiner återfinns på olika ställen över Chania, men den som hellre är inomhus kan besöka det arkeologiska museet i Hania. Synagogan Etz Hayyim, också i Hania, kan också vara väl värd ett besök. Synagogan stod fast på sin plats i över tvåtusen år, men skadades svårt under andra världskriget. Därefter har den restaurerats och är numera främst ett minnesmonument. 

Många besökare som vill ha lite omväxling från stranden kan ge sig ut på en dagstur med båt och snorkla i havet, eller varför inte besöka några av de mer okända öarna i närheten?

Lämna en kommentar