Reseguide till Aten

Aten, Greklands huvudstad, är en av de städer som sägs ha rikast historia i världen, omgiven av mytologi och älskad av miljontals besökare. Många av Greklands mest sevärda monument återfinns just i Aten, vilket gör det till Europas kultur-Mecka. Teatrar, tempel, stadium och torg står än idag kvar på de platser där de byggdes för flera tusen år sedan. De många monumenten går i varierande stil beroende på tidsperiod med lämningar från såväl den Romerska som den bysantiska eran.

Staden kombinerar det moderna med det traditionella och besökare kan strosa runt i lugna och pittoreska kvarter eller skaka loss på dansgolvet på något av stadens många klubbar. Aten gränsar till väster mot bergskedjan Pateras och till Parnes i norr. Flygplatsen ligger i Spata strax utanför Aten, och förbindelser med tåg och buss finns till övriga delar av landet. Temperaturerna sträcker sig från 10 grader i januari till uppemot 30 grader i juli och augusti.

Mat och boende

Den grekiska matkulturen är till stor del typisk för Medelhavsregionen med mycket färsk fisk, friterade eller stekta räkor och grillad bläckfisk. Många typer av sallader finns också att tillgå, ofta med inslag av olika sorters ost, gurka, vitlök och oliver. För bästa möjliga upplevelse avnjuter man salladen med traditionell yoghurt och färskt bröd. Standarden på hotellen i Aten är hög och det finns många fyr- och femstjärniga alternativ på centrala platser. Lägenhetshotellen håller hög nivå och är ofta ett mer prisvärt alternativ.

Sevärdheter

Den enskilt främsta sevärdheten är fästningen Akropolis, resterna av ett av de mest avancerade byggnadsverk som någonsin har uppförts – och det byggdes för flera tusen år sedan! Akropolis består av inte bara en utan ett flertal byggnader, exempelvis templet Athena Nike och marknadsplatsen Agora.

Ett annat populärt besöksmål är Plaka, ett av de äldsta områden som ännu är bebodda. Här kan besökare strosa runt och insupa kulturen, arkitekturen och atmosfären i god ro eller kanske köpa lokalt producerad mat från något av de många gatustånden.

De som vill få en överblick över grekisk historia kan besöka det nationalarkeologiska museet vid Patission Avenue och den som vill är mer intresserad av det samtida besöker med fördel nationalgallerian på Konstandin Avenue. Ett lite udda, men spännande, guldkorn är museet Averof – ett krigsskepp från slaget vid Salamis. Skeppet har över hundra år på nacken och har en viktig roll i den grekiska historien eftersom det hjälpte till att bevara Greklands självständighet genom flera krig.

Aktiviteter

Utelivet i Aten kan inte beskrivas som annat än legendariskt. Konserter och spelningar hålls både inomhus och utomhus under sommaren och utbudet varierar från jazz till klassisk musik. Det går alldeles utmärkt att äta och dricka något lätt till tonerna av sin favoritmusik, eller spendera tiden på dansgolvet till sin favoritmusik om man så vill. Många av de större klubbarna ligger nära havet och det är inte ovanligt att de större klubbarna tar emot flera tusen besökare – samtidigt!

De som är på jakt efter lite mer spänning i tillvaron kan prova på bungeejumping över Korintkanalen, en timme från city. Det är också populärt att prova på klättring i Pendeli, avnjuta landsbygden på hästrygg i Maroussi eller att ta en längre cykeltur med utgångspunkt från Psirri. Grottsystemet Koutouki bjuder in till utforskning även för de allra minsta.

Lämna en kommentar