Grekland

Grekland är ett klassiskt resmål beläget i syd-östra Europa, och gränsar mot Bulgarien till norr och Turkiet till öst. Landet kallas ofta för den västerländska civilisationens vagga eftersom mycket av vår filosofi och kultur har sitt ursprung i just Grekland, exempelvis demokratin. Grekland är en av de äldsta medlemmarna i Europeiska Unionen och har en mycket hög levnadsstandard. Landskapet är till stor del bergigt på fastlandet, där Mount Olympus är ett välbekant namn med sin höjd på 2 917 meter över havet. Grekland består också till stor del av ett flertal öar – ca 6 000 stycken, de flesta små till medelstora, som ligger i Medelhavet.

Transportmedel finns ofta i närheten oavsett vart i Grekland man reser. Vanligast är tåg, bussar, taxi, spårvagn eller metron. Det är också vanligt att besökare tar sig runt för egen maskin med en hyrbil för att bättre kunna utforska den grekiska landsbygden. Klimatet varierar kraftigt tack vare höjdskillnaderna på grund av bergen, men under våren är det behagligt på de flesta destinationer. Vattnet är fortfarande något svalt fram till sommaren, men det går utmärkt att bada. Framåt sensommaren kan temperaturerna stiga till uppåt 40 grader.

Tack vare hög och modern standard, närheten till Sverige och det fantastiska klimatet är Grekland ett av de mest populära resmålen. Årligen tar sig över en halv miljon svenskar över till Grekland för att få lite välförtjänt avkoppling och omväxling. Flygplatser finns i flera av de större städerna så det går förhållandevis snabbt och enkelt att ta sig dit och tillbaka.
 

Mat och boende


Det vanligaste boendet ligger i över medelklass, från tre stjärnor och uppåt. Inte oväntat finns de flesta fyr- och femstjärniga hotellen i de större städerna, till exempel Royal Olympic Hotel i Aten och The Met Hotel i Thessalonikis hamnområde. Mer prisvärda alternativ finns i bland annat Kos och Tríanta. Tillgängligheten till vandrarhem riktad mot turister är mer begränsad men det finns däremot stor tillgång på lägenhetshotell med god klass.

Den grekiska matkulturen har inte förändrats särskilt mycket de senaste hundra åren, och tur är väl det! Träkolsgrillat kött av lamm och get, gärna smaksatt med citron, basilika, oregano och oljor är inte ovanligt. Bönor och linser, färska oliver och fikon och diverse fiskrätter är också vanligt förekommande tack vare närheten till havet. Maten är ofta ganska lättsmält, men kryddig och smakrik.
 

Sevärdheter


Det grekiska landskapet är en sevärdhet i sig som många besökare väljer att utforska genom att ta ett av de många tågen. Biljetter kostar inte särskilt mycket och järnvägen passerar dessutom genom många områden som man annars inte kan eller får besöka.

Grekisk historia och mytologi är högintressant för besökare, och det finns förmodligen fler minnesvärda ställen att besöka än vad man hinner med. Höjdpunkter kan sägas vara Apollos Tempel i Delphi, helgedomen Ascleipos i Epidaurus och Olympia, platsen för de första olympiska spelen i Peloponnesos.
 

Aktiviteter


Sol och bad, shopping och sightseeing hör till de vanligaste aktiviteterna. Om man vill ha lite omväxling från stranden finns det ett stort utbud av utomhusaktiviteter. Befinner man sig närmare havet eller på öarna kan man ofta snorkla, ta en båttur eller prova på att dyka och utforska korallerna. Om man är i de mer bergiga regionerna kan man istället prova på lite enklare bergsklättring eller – för de riktigt modiga – skärmglidning!

De större städerna har ett stort utbud av klubbar och restauranger, men även de mindre öarna (särskilt Kos, Mykonos och Skiathos) är kända för sitt pulserande uteliv.

Destinationer i Grekland

Patras

Patras är Greklands tredje största stad med sina ca 200 000 invånare och därtill en av de grekiska städer med längst historia. …

Läs mer

Aten

Aten, Greklands huvudstad, är en av de städer som sägs ha rikast historia i världen, omgiven av mytologi och älskad av miljontals besökare. …

Läs mer

Korfu

Korfu är en medelstor stad på en ö med samma namn, som också är ett populärt besöksmål i Joniska havet, strax utanför den grekiska kusten. Både ön och staden tillhör Grekland, och spelar en central roll i den grekiska mytologin. …

Läs mer

Chania

Chania är en medelstor och naturskön hamnstad på Kretas nordvästra kust. Hur länge Chania har funnits i nuvarande form vet man inte helt säkert, men däremot vet man att platsen har varit bebodd i mer än tretusen år. …

Läs mer

Rhodos

Rhodos är en av Greklands största och mest berömda öar och ett av de mest populära resmålen bland Skandinaver. Namnet betyder ursprungligen ungefär ”Ros-ön” och kommer från det faktum att rosbuskar växer vilt i dess naturmiljö. …

Läs mer

Resmål i Grekland

Lämna en kommentar