Reseguide till Banjul

Banjul är den nästa största staden, och dessutom huvudstad, i Gambia. Innerstaden är relativt liten, men inkluderar man närområdet och tillhörande förorter har Banjul över en halv miljon invånare. I egenskap av huvudstad är Banjul förstås politiskt inflytelserik, men det är också landets viktigaste handelsstad, och spelar en betydande roll i Gambias ekonomi.

Officiellt lades grunden för Banjul under tidigt 1800-tal då området koloniserades av Storbritannien. Målsättningen var inledningsvis att bygga en hamn och runt hamnen kom sedan samhället och staden så som vi känner den idag att växa fram. Ursprungligen livnärde man sig i Banjul på de många förbipasserande handelsresenärerna, som förstås behövde äta och sova under sin vistelse. Det dröjde dock inte länge innan den egna exporten började ta fart på allvar, och idag exporterar Gambia allt från jordnötter till palmträ. Än idag är hamnen i Banjul en viktig kugge i exportsystemet.

Klimatet är gemytligt med sol och värme året om. Allra bäst är klimatet under mitten av sommar, då temperaturerna är som lägst. Det kanske låter lite underligt, men under vintern kan de höga temperaturerna bli lite påfrestande. Under vinter sträcker sig temperaturerna ofta upp mot 35 – 40 grader och under sommaren mellan 25 – 35 grader.

Resa och boende

Besökare till Banjul anländer för det mesta till flygplatsen Banjul International, även kallad Yundum International. När flyget landat transporteras man från flygplanet med minibuss till ankomstterminalen, där man sedan köper ett turistvisum. Visumet utfärdas regelmässigt omedelbart, behöver inte ansökas om i förväg, och kostar motsvarande fem till tio euro. Från flygplatsen tar sig de flesta med transfer-bussar som arrangeras av hotell eller resebolag. I annat fall finns taxibilar som kör mot bestämda priser till hotellen, ofta väntande utanför terminalen vid nya ankomster.

Utbudet av boende med hyfsad standard i de lägsta prisklasserna eller enklare vandrarhem är relativt skralt. De flesta hotell håller en hög kvalitetsnivå, har egna stränder, restauranger och barer. Dessa är företrädesvis s.k. resort-hotell och ligger vid eller nära havet. I centrala Banjul finns också några bra hotell för den som föredrar poolen framför stranden, men det finns få fördelar med att boka dessa boenden i övrigt.

Mat och dryck

Den lokala matkulturen i Banjul är till stora delar traditionell, enkel och smakrik. Men merparten av maten som serveras på restauranger är internationell eftersom den egna maten anses vara husmanskost. Närheten till havet innebär att färsk fisk finns att tillgå och är mycket riktigt en populär specialitet i Banjul, som serveras på exempelvis Michels Seafood på Independence Avenue.

Atmosfären i Banjul är avslappnad, och detsamma gäller utescenen. Några dansgolv finns förvisso på de större hotellen men genomgående är det barer och pubar som gäller utanför hotellområdena. Besökare som väljer ett resort-hotell kan dock ofta hitta strandbarer, ibland med dansgolv.

Aktiviteter och sevärdheter

Banjul är ett utmärkt resmål för sol och bad, och passar perfekt för de som vill slappna av, få lite omväxling och njuta av god mat och dryck. De allra mest festsugna och historie-intresserade kan också roa sig rikligt i Banjul, men det finns förmodligen bättre destinationer det.

Trots stadens korta historia finns dock en hel del sevärdheter, såsom nationalmuseet på Independence Driver. Museet är inte alltför stort, men har en del imponerande historiska och kulturella föremål i sin permanenta utställning. Konstgallerian African Heritage Centre kan också vara väl värd ett besök med sin stora utställningar afrikansk konst.

De allra flesta lär dock spendera sin tid i Banjul vid stränderna, och kanske göra någon avstickare för att avnjuta en god måltid eller två. Det är också runt stränderna som de flesta aktiviteterna återfinns, av vilka många varierar från hotell till hotell. Det går utmärkt att prova på snorkling eller i vissa fall ta en tur med vattenskoter beroende på var man väljer att bo under vistelsen. 

Lämna en kommentar