Gambia

Gambia är Afrikas allra minsta land, omgivet av Senegal på tre sidor, och Atlanten på den fjärde. Namnet kommer från floden med samma namn, som rinner genom mitten av landet och mynnar ut i Atlanten. De flesta förknippar förmodligen Gambia med sol och bad, spännande naturmiljöer och exotiska djurarter. Men Gambia har också en spännande historia och ett stort kulturarv.

Hur länge platsen där Gambia ligger har varit bebodd är ännu oklart, men landet dyker upp i historieböckerna strax före medeltiden. Då var Gambia redan en knytpunkt för handeln i Västafrika, och under flera hundra år skulle Gambia komma att bli inblandad i många olika stridigheter och politiska konflikter. Portugal byggde successivt upp en allt större närvaro i Gambia, via handelsstationer och utposter, som under 1500-talet kom att överlåtas till Storbritannien. Under lång tid minskade Gambias politiska mat och på sikt blev Gambia en renodlad brittisk koloni. Gambia förblev en koloni i olika former fram till början av 1900-talet, då de gradvis erhöll mer och mer självständighet. Först i senare halvan blev Gambia en fullständigt självständig stat.

I dagsläget är Gambia en demokrati, och turismen är en av de huvudsakliga inkomstkällorna. Turister reser till Gambia för att njuta av den ständiga solen, besöka historiska platser och uppleva den unika kulturen. Klimatet i Gambia är också inbjudande, med temperaturer från 20 till 30 grader – alla dagar, året om.

Resa och boende

Besökare anländer för det mesta till huvudstaden, Banjul, som ligger vid Atlantkusten. Därifrån tar man sig vidare till andra delar av landet via buss, taxi, hyrbil eller båt. Bussar går regelbundet från Banjul till andra städer i landet, och är ofta ett bra och billigt alternativ. Hyrbil rekommenderas inte för ovana besökare eftersom stora delar av Gambias vägar är i mycket dåligt skick. Taxi-bilar finns i de flesta större städer men lämpar sig inte alltför bra för att färdas mellan städer, eftersom priset ofta blir högt.

Många besökare väljer istället att utforska Gambia i en buss eller till båt, på Gambia-floden, tillsammans med en guide. Resor arrangeras av hotell, resebyråer och eventbolag och är ofta det mest bekväma och givande sättet att färdas i landet.

Utbudet av boende är relativt stort i Banjul och i större städer, men utanför de stora städerna är utbudet litet och kvaliteten låg. Eftersom priserna överlag är låga kan det vara väl värt för besökare att välja ett boende med fyra eller fem stjärnor. Dessa hotell håller en god standard och har för det mesta ett centralt läge.

Mat och dryck

Merparten av Gambias restauranger är enkla, och serverar huvudsakligen traditionella afrikanska läckerheter. Bland de traditionella rätterna som besökare inte får missa förtjänar risrätten benachin, köttgrytan domoda och kycklingrätten yassa att nämnas.

Vin produceras inte i större utsträckning i Gambia, men däremot väldigt säregna ölsorter, såsom Julbrew. Den lokala ölen är smakrik och billig, så besökare med förkärlek för maltdrycken kan med fördel prova på.

Utbudet av pubar, barer och nattklubbar är relativt skralt i Gambia. De flesta hotell med fyra eller fem stjärnor har egen bar, och inte sällan ett eget dansgolv.

Aktiviteter och sevärdheter

Besökare som vill sola och bada, och kanske äta och dricka gott samtidigt, bör besöka Sanyang Beach. Sanyang ligger något avsides, utanför Banjul, men erbjuder å andra sidan Gambias bästa stränder. 

Till Gambias mest populära sevärdheter hör naturreservatet och parken Abuko, som ligger i Kombo, ett par mil utanför Banjul. Abuko låter besökare beundra över 300 exotiska djur, såsom exempelvis krokodiler. Det gamla franska fortet och handelsstationen på James Island är också väl värt ett besök.  Turerna är för det mesta guidade och inkluderar alltid en båttur, eftersom det storslagna fortet ligger på en ö.

Destinationer i Gambia

Banjul

Banjul är den nästa största staden, och dessutom huvudstad, i Gambia. Innerstaden är relativt liten, men inkluderar man närområdet och tillhörande förorter har Banjul över en halv miljon invånare. …

Läs mer

Lämna en kommentar