Reseguide till Paris

Frankrikes huvudstad Paris är ett av världens viktigaste affärs- och kulturcentrum. Paris besöks årligen av 30 miljoner turister, vilket gör staden till världens mest populära resmål. Det är inte svårt att förstå varför. Paris är även ett viktigt politiskt, teknologiskt och konstnärligt centrum och dessutom kallas Paris ofta för modets och gastronomins huvudstad. Staden har cirka 2,2 miljoner invånare, men med förorter blir invånarantalet över 11 miljoner. Paris är mycket tätbefolkad och kompakt. Staden saknar stora bostadsområden och det finns affärer, kaféer och kontor på nästintill alla gator. Paris ligger runt floden Seine och innerstaden delas i högra stranden och västra stranden. I floden finns två öar som utgör stadens historiska kärna Île de la Cité och Île Saint-Louis.

Paris har ett behagligt och inbjudande klimat. Vintrarna är milda och temperaturerna ligger ganska konstant runt 5 grader. Under sommaren blir det desto varmare och inte sällan sträcker sig temperaturerna uppåt 20 – 25 grader.

Resa och boende

De flesta besökare anländer med flyg till Charles de Gaulle International Airport, som ligger en liten bit utanför själva staden. Besökare tar sig enklast vidare med pendeltåget som avgår minst fem gånger per timme. Biljettpriset är överkomligt och restiden till första anhalten är ca 35 minuter, och drygt 45 minuter till den sista. De flesta hotell ligger i närheten av stationerna. Vissa besökare anländer istället Orly Airport, och därifrån tar man sig bäst vidare med buss, en resa som tar drygt 40 minuter.

Utbudet av boende i Paris är mycket stort, men det kan trots det vara svårt att hitta ett bra boende på plats, tack vare stadens många besökare. Särskilt runt jul och i mitten av sommaren kan det vara svårt att hitta boende. Det är därför nästan obligatoriskt att boka boendet i förväg, och det gör man helst samtidigt som man bokar resan, för att få ett bra boende till bra pris. 

Mat och dryck

Paris gör sig väl förtjänt av sitt smeknamn som gastronomins huvudstad – utbudet av restauranger och kaféer är ofattbart stort. De flesta restauranger serverar både traditionell fransk mat såväl som välsmakande rätter från det internationella köket. Priserna tenderar att vara oförtjänt höga i närheten av större hotell och turistattraktioner så ett bra tips är att gå en extra gata för att göra ett bra lunchfynd. 

Något som är känt över hela världen är det franska vinet, och besökare passar inte sällan på att prova antingen färskt vin från årets skörd eller kanske en lagrad variant. De flesta restauranger och kaféer serverar franska vinsorter och det är ofta en prisvärd njutning om man frågar efter husets vin. Utescenen i Paris i allmänhet är också mycket stor, med en övervägande tyngdpunkt på just barer och pubar, men det finns också ett stort antal nattklubbar. Många av de mest populära är samlade runt Bastille och Montmarte.

Aktiviteter och sevärdheter

Det främsta kännetecknet för staden är Eiffeltornet. Om du bokar flyg till Paris kommer detta förmodligen att vara det första du ser av staden. Eiffeltornet byggdes till världsutställningen i Paris 1889 då hundraårsminnet av franska revolutionen firades. Man kan gå i en trappa ända upp till toppen, 1655 trappsteg. Men det finns hiss för den som inte vill gå hela vägen. För den som vill boka resa till Paris finns det också andra kända byggnader och sevärdheter att titta på. Triumfbågen på Place de l´Etoile är ett minnesmärke med bland annat ”den okände soldatens grav”. Louvren och Musée d´Orsay är två välbesökta konstmuseer. 

Klosterkyrkan Saint-Denis var fram till 700-talet begravningsplats för nästan alla franska kungar. Katedralen Notre Dame räknas som inbegreppet av den tidiga gotiska byggnadskonsten och även kyrkan Saint-Chapelle, som ligger mittemot Notre Dame, är byggd i gotisk stil. Slottet i Versailles lockar många turister precis som den botaniska trädgården Jardin des Plantes. För barnfamiljerna är kanske Disneyland Resport Paris den största attraktionen. Paris är känt för sina eleganta hotell som främst ligger vid Tuilerierna och Place Vendôme. Där ligger bland annat Hotel Ritz, George V och Hotel Intercontinental. Men självklart finns förstås hotell och pensionat i alla prisklasser att välja bland.

Lämna en kommentar