Reseguide till Nice

Vad Nice är mest känd för hos oss vanliga människor är förmodligen alla kasinon och alla, i pressen omtalade, kändisar som lever ett utsvävande jetsetliv. Många länders kungligheter har sommarhus på den Franska Rivieran. Så även den svenska kungafamiljen. Nice har trots sitt rykte som eldorado för jetsetfolket mycket att erbjuda den vanliga turisten.

Sevärdheter

Det finns fler museer som kan visa upp konstverk från några av vår tids mest kända konstnärer. Ur modernismen, som pågick från sent 1800-tal till tidigt 1900-tal, föddes bland annat de två konstnärerna Chagall och Matisse. Verk av båda dessa stora konstnärer finns att beskåda i två separata museum i Nice, Musée National Message Biblique Marc Chagal och Musée Matisse. Det tredje museet som innehåller några av vår tids konstnärers mäktiga konstverk är The Musée d\’Art et d\’Histoire. Ett fjärde konstmuseum värd ett besök är Musée d\’Art Moderne et d\’Art Contemporain.

Parc Phoenix visar upp 2500 olika växtarter i ett av världens största växthus. På ön ”The Island that Time Forgot”, i den konstgjorda sjön i parken, finns en miljö uppbyggd av växter från vår planets tidigaste växtperioder. Här kan den botaniskt intresserade tillbringa timmar utan att bli uttråkad.

Shopping

Förutom dessa sevärdheter finns det mycket annat för en upptäcktsresande turist. Shopping är ett tidsfördriv för många i vår materialistiska värld. Detta blir av denna orsak även ett naturligt inslag i många resandens planering. Nice har en välfylld loppmarknad, Les Puces på kajen Papacino, där du med lite tur kan fynda antikviteter. Vill du köpa något trevligt att ta hem till nära vänner eller till ditt eget badrum? Besök då Alziari i Gamla Nice. Detta är en väletablerad tillverkare av produkter innehållande olivolja. De tillverkar underbart doftande olivtvålar.
Med alla kändisar boende i staden är Nice även ett shoppingparadis med affärer som säljer nyaste modet från världens mest kända kläddesigners. Besök de kända shoppinggatorna Rue Paradis and Rue de Suède för shopping av den mest exklusiva sorten. Det går dock att hitta modekläder till rimligare priser på alla outlets på de två gatorna Avenue Jean-Médecin and Rue de Verdun.

Mat och dryck

På dina shoppingpromenader behöver du ta en paus då och då. Ladda batterierna, innan du svimmar under alla paket du bär med dig från affär till affär. Ta dig tid att sätta dig ner på en av Nice’s vackra, soliga boulevarder. Njut av en av de många utsökta rätterna från det sydliga franska köket. Av Frankrikes ökända mattraditioner är det sydliga det som är inspirerad av de spanska, katalanska och italienska traditionerna. Maträtterna är baserade på grönsaker, kryddor och olivolja. Sedan är de franska vinerna ett måste för alla besökare. Landet tillverkar ungefär 20 procent av världsproduktionen. Gå på en vinprovning på Baud et Millet där du även kan prova de lokala delikata ostarna.

Boende

Vill du ha havsutsikt eller vill vakna varje morgon i samma rum som dina vänner? I Nice kan du göra bådadera! Om du tar dig tid att leta kan du hitta mycket exklusiva lägenheter med både pool och havsutsikt, eller enklare sådana där veckohyran kan ligga på 4000 svenska kronor. Det senare alternativet kan bli mycket rimligt om du åker med några vänner och ni delar på hyran. Man behöver knappast nämna att Nice även har hotell i alla prisklasser. Celebriteter som Michael Jackson och James Dean har båda checkat in på Hotell Negresco. Detta är ett av de mest attraktiva hotellen bland stadens besökande kändisar.

Ta sig dit

Att flyga till Nice behöver inta kosta mer än drygt 1000 svenska kronor om du flyger från Arlanda. Vi rekommenderar att åka under våren eller under hösten då temperaturen är mycket behaglig för alla långa promenader runt i staden. Turister finns det året om, men det som är bra just med Nice är att den verkar svälja sina besökare oavsett vilken årstid det är.

Vi önskar er ett mycket trevligt uppehälle i denna underbara franska kuststad!

Lämna en kommentar