Reseguide till Lyon

Lyon är en av Frankrikes största städer och är känd som ett historiskt, kulturellt och gastronomiskt centrum. Ursprungligen uppfördes själva staden som vi känner den nu av Romarna och stora delar av staden är bevarad sedan dess, med en unik arkitektur och ett fantastiskt kulturarv. Dess historiska går dock tillbaka till långt innan dess och platsen tros ha varit bebodd i flera tusen år dessförinnan. Det är inte ovanligt att Romerska ruiner ligger ett stenkast från moderna skyskrapor och gator kantas ännu av en mångfald kaféer.


Temperaturerna i Lyon varierar från ca nollgradigt under vintern till uppemot 40 grader under högsommar, med ett genomsnitt kring ca 20-25 grader. Lyon är således behagligt att besöka under alla årstider, men särskilt under våren eller tidig sommar.

Lyons flygplats, Saint-Exupéry AIrport, är belägen ca två och en halv mil utanför själva staden. Förbindelserna är mycket goda tack vare att man nyligen öppnat en linje expresståg (Rhônexpress), vilket är vad de flesta besökare använder. Precis som tidigare finns också bussförbindelser med regelbundna avgångar och taxi, där bussen är det billigaste alternativet. Tåg och bussar avgår i genomsnitt två till fyra gånger per timme.

Mat och boende


Lyon kallas ofta av dess invånare för ”matens huvudstad” och det är ingen överdrift. Traditionellt Franska restauranger kantas ofta av Asiatiska eller Italienska, och utbudet är nästintill obegränsat, oavsett om man är ute efter sallad eller sushi. Den traditionella maten består ofta av olika former av korvar, potatis, färska ostar och örter, ägg eller kött i form av lamm eller kalv.

Det är förhållandevis lätt att hitta ett bra och prisvärt boende i Lyon. Det finns inte alltför många alternativ i de lägsta prisklasserna men det finns desto fler i medium-prisklassen. Det kan dock vara svårt att finna boende när det hålls större konferenser eller event i staden så det är en god idé att boka i förväg.

Sevärdheter


Lyon har inte lika många museum eller konstgallerior som andra större städer i Frankrike men desto fler monument och historiska byggnader. Fördelen är att de flesta av dessa sevärdheter är billiga att besöka – ofta helt gratis. Populära besöksmål är bland annat St. John:s katedral, den gotiska kyrkan Église Saint-Bonaventure och den neoklassiska Église Notre Dame Saint-Vincent.

Aktiviteter


Merparten av stadens aktiviteter är kulturella i varierande form och utbudet är särskilt stor vad gäller musik. Besökare som uppskattar klassisk musik kan lyssna till nationalorkesterns toner i Auditorium vid rue de Bonnel, de som föredrar opera kan besöka Operahuset vid place de la Comédie och de som hellre avnjuter en kall dryck i gott sällskap kan besöka någon av stadens många barer.

Stadens nattklubbar är många och populära med olika teman. L’Alibi vid quai Romain Rolland är en av de större med varierat utbud, men därutöver är också jazzklubben Le Bec de Jazz ofta frestande med live-spelningar och inbjudande atmosfär. Den som vill passa på och avnjuta traditionell Fransk musik gör det med fördel på L’Abreuvoir.

Tack vare den Franska vinkulturen finns ett flertal särskilda vinbarer spridda över staden, där La Cave des Voyageurs vid place St Paul är en av de främsta. Vinbarerna har stora utbud av fina viner, ofta till överkomligt pris, och serverar inte sällan mycket passande mat till de som är ute efter mer än bara ett glas rött.

Lämna en kommentar