Reseguide till Bordeaux

Bordeaux är en medelstor, pittoresk hamnstad i södra delen av Frankrike med en befolkning på ca 250 000. Staden utgör också Frankrikes största vindistrikt, en industri med anor och traditioner som går hundratals år tillbaka i tiden. Stadens historia är spektakulär och platsen har varit bebodd sedan långt före vår tideräkning. Många lämningar från neanderthalare, som är över 20 000 år gamla, har funnits, men staden grundades i egentlig mening av en keltisk stam först kring 300 år före Kristus. Ett par hundra år senare erövrades den av Romarriket, och därefter har kontrollen över staden skiftat flera gånger. Tack vare sitt stragiska läge vid havet har staden varit föremål för många stridigheter, och kring mitten av 1600-talet blev Bordeaux en del av dåvarande Frankrike, som det sedan har förblivit.

I dagsläget är Bordeaux hemvist åt ofattbara 10 000 vinproducenter, och dessa viner finns i alla möjliga varianter, från billigare bordsvin till exklusivare, lagrade viner. Det finns dock så mycket mer att upptäcka än fantastiska viner, mycket tack vare stadens rika historia.

Klimatet är oceaniskt med varma somrar och milda vintrar. Temperaturerna går sällan lägre än 5 – 10 grader under vintermånaderna och uppgår i genomsnitt till ca 20 grader eller mer. Regn är ganska vanligt, men sällan ihållande.

Stadens flygplats (Bordeaux-Merignac Airport) ligger en dryg mil från centrala Bordeaux, och de flesta besökare tar sig vidare med flygbuss. Bussarna avgår en gång per timme och restiden är en dryg halvtimme till en timme, beroende på vart i staden du ska. Det går givetvis också utmärkt att ta sig till hotellet via taxi.

Boende 


Bordeaux har ytterst få boenden i de lägsta prisklasserna och endast ett fåtal vandrarhem. Den stora merparten av boendet finns i mellan-prisklassen och det mesta boendet håller god standard. I närheten av centrum och stadens centralstation finns de mest exklusiva hotellen, från fyra stjärnor och uppåt.

Mat och dryck


Maten tas på stort allvar i Frankrike i allmänhet och Bordeaux är inget undantag. Traditionell fransk mat serveras på en mångfald restauranger utspridda över staden, och det finns dessutom ett stort utbud av restauranger med asiatiska eller afrikanska teman. Givetvis är varje måltid också ett gyllene tillfälle för besökaren att avnjuta det berömda, lokala vinet. Utbudet är mycket stort, och det finns alltid något som passar perfekt till just den maträtten man beställer!

Bordeaux kan också stoltsera med en uppsjö pubar och barer, de flesta belägna i närheten av La Victorie, och utbudet är så stort att det nästan är omöjligt att inte hitta en som man trivs utmärkt på. De flesta nattklubbarna – för de som vill skaka loss lite på dansgolvet – finns i närheten av Quais, ett stenkast från centralstationen. Utbudet är stort även här och klubbar går i alla möjliga teman, från rock och disco till techno och pop!

Aktiviteter och sevärdheter


De allra flesta besökare passar på att slappna av, insuper den harmoniska atmosfären och bara njuter av livet, med fint väder, god mat och dryck. Utmärkta besöksmål för en sådan resa är exempelvis katedralen Saint-André, uppförd för dryga tusen år sedan, eller museet Musée des Beaux Arts, som håller en av Frankrikes bästa konstutställningar. Den världsberömda kyrkan Notre Dame är givetvis också ett bra val. Många besökare passar också på att besöka någon eller några vinproducenter – guidade turer arrangeras, inklusive vinprovning – och kanske köper man också en flaska rött som souvenir. Under slutet av Juni månad arrangeras dessutom flera regionala vinfestivaler, så besökare som anländer däromkring bör höra sig för om tid och plats på hotellet.

Om man vill passa på och shoppa på resan är gågatan Rue Sainte-Catherine en riktigt bra utgångspunkt. Gatan är över en kilometer lång och kantas av välsorterade butiker, mysiga fik och en mängd restauranger. 

Lämna en kommentar