Reseguide till Umm al-Quwain

Umm al-Quwain är ett av de sju emirat som tillsammans kallas för Förenade Arabemiraten. Ett emirat är i praktiken en monarki som ungefärligen kan jämföras med ett kungarike, men utgör snarare en delstat än ett eget land. Umm al-Quwain är beläget i den norra delen av Förenade Arabemiraten och är förutom ett av de minsta, till befolkningen sett, också ett av för utomstående mer okända.

Trots det har Umm al-Quwain en mycket lång historia och dessutom mycket att erbjuda besökare. De första bosättningarna på platsen fanns redan fem tusen år före vår tideräknings början och tydliga spår från dessa finns bevarade än idag. Dagens Umm al-Quwain började formas först för drygt två hundra år sedan, när området mer eller mindre frivilligt blev ett brittiskt protektorat. Umm al-Quwain sökte skydd hos Storbritannien mot det vid tidpunkten ständigt närvarande hotet från Ottomanska riket.

Som ett brittiskt protektorat kom Umm al-Quwain att växa i betydelse och inflytande, tack vare dess viktiga läge för handel med Indien. Nya städer växte fram i och kring gamla samhällen och moderniseringen gick snabbt. Umm al-Quwain förblev ett protektorat fram till tidigt 1970-tal, då Förenade Arabemiraten uppstod.

Klimatet är typiskt för regionen, med stundtals kalla nätter och heta dagar. Under högsommar är det inte ovanligt att temperaturen sträcker sig till 35 – 40 grader och under vinter kan temperaturerna falla ända ned till 10 – 15 grader. Vanligtvis är temperaturen mest behaglig under vår och höst, dag som natt. Regn är mycket sällsynt.

Resa och boende

Det finns ingen internationell flygplats i Umm al-Quwain och besökare anländer därför ofta till någon av de relativt närbelägna, såsom flygplatsen i Abu Dhabi eller Dubai. Därifrån tar man sig vidare med buss till Umm al-Quwain och det är en god idé att välja ett resebolag eller hotell som arrangerar transiten. Väl på plats finns inga reguljära bussar och besökare såväl som befolkning använder därför istället företrädesvis taxi.

Utbudet av hotell i Umm al-Quwain är inte särskilt stort, men de flesta håller en god standard. Vanligtvis ligger de nära stranden, eller har egen strand, och tillhandahåller bra restauranger och barer.

Mat och dryck

Den lokala matkulturen är traditionell, enkel och smakrik. Kyckling och färsk fisk tillhör vanligheterna och serveras givetvis gärna med nybakat bröd. Merparten av restaurangerna är dock internationella eller går i särskilda tema. Besökare som vill prova på genuin, traditionell mat köper den med fördel vid något snabbmatställe eller besöker en fiskrestaurang såsom Wadi Al Neel.

Umm al-Quwain är ett progressivt land, trots att merparten av befolkningen är religiösa och inte sällan konservativa. Ett flertal pubar, barer och nattklubbar finns i Umm al-Quwain och de flesta serverar alkoholhaltiga drycker. Efterfrågan är förstås ganska liten utanför hotellområdena varför utescenen i mångt och mycket kretsar kring just dessa.

Aktiviteter och sevärdheter

Till Umm al-Quwain reser vissa för att sola och bada, andra för att ta del av en spännande och inbjudande kultur. Oavsett vilket finns det många saker att se och göra. Varmt vatten och fina sandstränder hittar man hos de flesta större hotell, såväl som pubar och barer.

Den som föredrar det kulturella hittar stadens officiella museum i närheten av Umm al-Quwain Bazar. Museet var ursprungligen en imponerande fästning, och hemvist åt dåtidens härskare. Byggnaden är förstås lika imponerande nu som då, men museet kan också locka med en stor utställning uråldriga vapen och andra regionala föremål.

Ett stenkast från Umm al-Quwain hittar man lämningarna, vissa mer och vissa mindre bevarade, av kuststaden Al Dur. Al Dur var en gång i tiden en av regionens viktigaste handelshamnar och därtill den enskilt största för-Islamiska kuststaden. Här hittar man allt från gravar till hus och vackra, gamla monument.

En lite mer ovanlig sevärdhet är camel-rally, som arrangeras en liten bit från Umm al-Quwain, vanligtvis framåt slutet av veckan. Besökare som har lite tid över och är på plats vid rätt tillfälle har möjlighet att få roliga minnen för livet.

Lämna en kommentar