Reseguide till Sharjah

Sharjah är namnet på ett emirat i Förenade Arabemiraten, men också namnet på huvudstaden i samma emirat. Sharjah är dessutom den tredje största staden i hela Förenade Arabemiraten, med en befolkning på dryga 800 000 invånare. Stadens historia sträcker sig tillbaka i tiden betydligt längre än såväl Sharjah som emirat som Förenade Arabemiraten.

Staden Sharjah har varit bebodd i mer än 3000 år före vår tideräknings början, och var under lång tid en av de mest välutvecklade och rika städerna i regionen. Politiskt såväl som ekonomiskt och kulturellt var Sharjah inflytelserikt ända fram till medeltidens slut. Under början av 1800-talet blev Sharjah ett brittiskt protektorat, i likhet med flera närliggande städer, för att få beskydd mot det då hotande Ottomanska riket.

Det nutida emiratet Sharjah grundades formellt i början av 1970-talet, även om regionen ända sedan medeltiden i praktiken varit ett emirat med ungefär samma gränser. Likt många andra emirat är Sharjah nära nog ekonomiskt oberoende tack vare naturtillgångar såsom olja. Utöver pengar är Sharjah också rikt på kultur, tack vare en lång och mycket stabil historia.

Dagens Sharjah, staden såväl som emiratet, är uttalat religiöst och konservativt vilket har en direkt inverkan på det dagliga livet, för invånare såväl som besökare. Alkoholhaltiga drycker serveras över huvud taget inte, och vilken klädsel som är passande eller ej (och därmed olagliga) regleras i likhet med umgänge mellan ogifta. Besökare brukar inte uppleva detta som särskilt problematiskt, men resenärer bör vara medvetna om det när de planerar sina resa till Sharjah.

Klimatet lovar värme året runt, särskilt under sommaren. Temperaturer sträcker sig ofta från omkring 10 – 15 grader under svala nätter till uppemot 40 grader under heta sommardagar. Bäst väder finner man som regel under våren, men även tidig höst är uppskattad av besökare.

Resa och boende

Resenärer anländer vanligtvis till flygplatsen Sharjah International, som ligger lite drygt över en mil från centrum. Mellan centrum och flygplatsen tar man sig enklast med skyttelbuss eller taxi, där skyttelbuss är det billigaste alternativet. Restiden är ungefär densamma.

Utbudet av boende är förhållandevis stort och hotell finns i alla prisklasser. Besökare rekommenderas att välja ett boende med fyra stjärnor för mesta möjliga komfort till överkomligt pris. Standarden varierar kraftigt i de allra lägsta prisklasserna.

Mat och dryck

Den lokala matkulturen blandar det traditionella med det internationella. Merparten av de större restaurangerna går i olika tema, såsom amerikansk eller asiatisk mat, och färsk fisk är en lokal specialitet i Sharjah. Eftersom den traditionella maten anses vara husmanskost serveras den främst i enklare, mindre restauranger och i gatustånd.

Kaféer finns överallt i staden, och serverar välsmakande, starkt s.k. turkiskt kaffe såväl som olika tesorter, ofta tillsammans med rikligt med socker. Alkoholhaltiga drycker serveras ingenstans i staden, med ett litet undantag för den internationella flygplatsen.

Aktiviteter och sevärdheter

Sharjah är en stad rik på historia och kultur, något som besökare givetvis kan och bör ta del av. Det mest populära besöksmålet är förmodligen Heritage Area, som ligger ett stenkast från hamnen. Heritage Area är ett område som blandar välbevarade gamla hus med restaurerade, uråldriga sådana och ger besökare unik inblick i det dåtida Sharjah.

Den konstintresserade kan bege sig till stadsdelen Al Sharq, där man i utkanterna hittar stadens konstmuseum, som har en av de största permanenta utställningarna av diverse konst i Förenade Arabemiraten. Utställningarna täcker allt från flera hundra år gamla oljemålningar till mer modern konst.

Islamiska museet i Al Sharq är välkänt i Förenade Arabemiraten såväl som i omvärlden för sin fascinerande utställning Islamisk konst, en utställning som sträcker sig över mer än tusen år i tiden. Väl värt ett besök för den med intresse för religion.

Stadens arkeologiska museum är ett givet besöksmål för den historie-intresserade. Museet, som är beläget vid Cultural Square inte långt från centrum, erbjuder en utställning av föremål som sträcker sig tillbaka till tiden före Sharjah och grannstäderna. Här hittar man till exempel vapen som är många tusen år gamla, sida vid sida med kläder, mynt och köksredskap. 

Lämna en kommentar