Reseguide till Ras al-Khaimah

Ras al-Khaimah är ett av de sju emiraten som tillsammans utgör Förenade Arabemiraten och dessutom namnet på huvudstaden i samma emirat. Till ytan sett är Ras al-Khaimah ganska stort, men befolkningsmängden är blygsam och huvudstaden kan sägas vara medelstor. Ras al-Khaimah är förmodligen inte lika välkänt i omvärlden som Dubai och Abu Dhabi, men är faktiskt trots det en av de mer populära semesterorterna i Förenade Arabemiraten.

Stadens historia sträcker sig i egentlig mening bara några hundra år tillbaka i tiden, och saknade rentav formell stadsstatus under lång tid. Trots det har platsen varit bebodd längre än de flesta platser vi känner till, och redan flera tusen år före vår tideräknings början fanns här, för sin tid, välutvecklade samhällen. Under 1800-talet var Ras al-Khaimah en inflytelserik och strategiskt viktig stad, såväl militärt som för sjöhandeln, vilket föranledde en brittisk ockupation.

Den självständiga statsstaten blev ett brittiskt protektorat, delvis frivilligt som ett skydd mot det allt mer hotande Ottomanska riket, och förblev som sådant under lång tid. Först i början av 1970-talet blev Ras al-Khaimah helt självständigt igen och valde då att ganska omgående ansluta sig till det nybildade Förenade Arabemiraten.

Klimatet är genomgående varmt, med ett stekande hett sommarhalvår och något svalare vintermånader. Snö och regn är extremt ovanligt. Bäst tid på året att resa till Ras al-Khaimah är vanligtvis under tidig höst eller sen vår.

Resa och boende

Besökare anländer till Ras al-Khaimah International AIrport, som ligger drygt en mil från centrum. Vid ankomst krävs ett visum, men detta beviljas regelmässigt omedelbart vid ankomst för turister, och kostar ingenting eller på sin höjd en liten administrativ avgift. Från flygplatsen tar man sig vidare med transfer-buss eller taxi, beroende på vad resebolag eller hotell kan arrangera.

Utbudet av boende är förhållandevis stort, men det är en mycket bra idé att boka i förväg eftersom de bästa hotellen givetvis är mest populära och kan bli fullbokade. De flesta större hotell har tre stjärnor eller mer, pool och egen strand, samt egna restauranger och barer. Stränderna är till största delen privata och besökare som vill sola och bada bör därför välja ett hotell med egen strand.

Mat och dryck

Den traditionella maten anses vara husmanskost och serveras vanligtvis inte på restauranger, däremot på diverse gatustånd som enklare snabbmat. Internationella restauranger hör till vanligheterna och särskild indiska och libanesiska är populära just nu.

Alkoholhaltiga drycker serveras nästan uteslutande på eller vid hotellområden, och säljs bara undantagsvis i övriga Ras al-Khaimah. Besökare som vill skaka loss på ett dansgolv bör därför välja ett hotell som har egen nattklubb, eftersom utbudet är skralt i Ras al-Khaimah.

Aktiviteter och sevärdheter

Ras al-Khaimah är ett perfekt resmål för att sola och bada, äta och dricka gott och koppla av från den hektiska vardagen. Tack vare det rika historiearvet finns också många intressanta sevärdheter i eller i närheten av Ras al-Khaimah.

Ras al-Khaimah består av en äldre del, den så kallade gamla staden, och en nyare del. Den gamla staden är liten men mycket sevärd, och är en perfekt plats för den som vill strosa runt i historiska miljöer och kanske avrunda med en god fika. I gamla staden återfinns i princip alla de äldsta byggnaderna, inklusive moskéer och försvarsverk. Vill man dyka lite djupare i historien så kan man besöka Ras al-Khaimah nationalmuseum, som också återfinns i gamla staden, i den gamla fästningen Al Hisn.

En bit utanför Ras al-Khaimah hittar man byn Dhayah, som bland annat har ett stort urval av spännande ruiner och gamla, välbevarade gravkammare. En dagsutflykt kan vara på sin plats för den som vill få lite ombyte från stranden.

Lämna en kommentar