Reseguide till Dubai

Dubai är ett modernt land där man möter en modernistisk arkitektur, vackra sandstränder och ett pulserande stadsliv. Här finner man allt man kan önska för sin semester, glamour och nöjen och billig shopping.

Emiratet Dubai tillhör Förenade arabemiratet men drivs som en egen jurisdiktion. Detta innebär att Dubai styrs av ett federalt system som tillämpas i Förenade arabemiratet, men har viss lokal styrning över vissa funktioner i emiratet.

I Dubai hittar man det största och det lyxigaste hotellen, de tre högsta hotellen finner man även i Dubai, alla över 300 meter höga. För den som vill ha omväxling från värmen och sanden så finner man världens största inomhusskidbana där man åker utför från 85 meters höjd i en backe som är 400 meter lång.

Men Dubai är mer än bara en toppmodern stad, på andra sidan floden finner man det gamla Dubai bevarat, bosättningar, basarer och möten med den orientaliska kulturen.

Strax utanför Dubai ligger de milsvida och kritvita stränder som inbjuder till sol och bad. Här går allt i ett lugnare tempo och här finner man även charterhotell, för den som vill stanna en längre tid i detta paradis.

Då alkohol inte är tillåten att förtära överallt så finner man de flesta nöjen på de större hotellen, allt från konserter, dansuppvisningar till disco och nattklubbar med dunkande musik.

Fakta

Huvudstad: Dubai City
Språk: Arabiska
Invånare: c:a 1,6 miljoner
Valuta: AED, 1 Dirham = 100 fils
Tidsskillnad: +2 timmar, sommartid
Visum: Nej, 30 dagars visum ges vid inresa
Vaccinering: Nej

Klimat

Dubai har ett tropiskt klimat vilket innebär regnperioder. Regnperioden startar i december och pågår till och med mars. Från april till november är det regnfritt och under de senare månaderna uppstår torka och hög värme.

Boende

I Dubai finns det gott om hotell dock är det en övervägande majoritet av förstaklasshotell som även kostar utifrån den service man får. Det finns även en del mellanklass hotell till rimliga priser och även om det är mycket ovanligt går det att hitta vandrarhem eller hostel, men tänk på att dessa sovsalar oftast bara tar emot män som kunder. Man kan även finna Bed & Breakfast i Dubai, oftast familjeägda med få rum och med varierande standard.

Det finns möjlighet att hyra privata lägenheter i Dubai. Dessa kan man hitta på Internet, ofta genom förmedlingsbyråer.

Transporter

Buss
Dubais bussnät är väl utbyggt och täcker i stort hela det bebodda emiratet.  Buss är ett billigt transportmedel och bussarna moderna.

Tåg
I Dubai City finns tunnelbana, som fortfarande är under utbyggnad. Idag finns dock två linjer som trafikerar staden.
 
Taxi
Taxi finner man i städerna och att resa med taxi är relativt smidigt. Priserna ligger strax under vad det kostar i Sverige och man hittar bilarna på gatan eller genom att beställa.
Att tänka på

Trafiken är ganska intensiv i Dubai och förarna visar sällan eller aldrig hänsyn mot andra bilister eller fotgängare så stor försiktighet och uppmärksamhet rekommenderas i trafiken.

Lämna en kommentar