Reseguide till Ajman

Ajman är ett av de sju emirat som gemensamt kallas för Förenade Arabemiraten, beläget vid den Persiska Gulfen. Sett till befolkning är Ajman ett av de mindre emiraten och sett till yta det allra minsta. Huvudstaden i Ajman har samma namn och utgör den enskilt största staden i emiratet.

Platsen där Ajman ligger har varit bebodd länge, och det är troligt att några av de tidigaste samhällena utvecklades i regionen. Däremot är det ingen som egentligen vet hur, var eller när dessa samhällen växte fram i detalj eftersom Ajman, likt flera av de andra emiraten, dyker upp relativt sent i historieböckerna. Först under 1800-talet, när Ajman tillsammans med flera andra emirat mer eller mindre frivilligt ställdes under den brittiska kronan som protektorat, börjar Ajman uppmärksammas.

Några större utbyten med Europa i form av handel eller militära allianser har aldrig varit särskilt aktuellt, eftersom Ajman är så pass litet och har begränsade produkter att exportera. Vissa industrier finns dock, såsom produktion av skepp och båtar, som ofta exporteras. Den stora tillväxten kom först under senare halvan av 1900-talet efter införandet av mer liberala regler, främst på skatteområdet. Nya företag växte fram och företag från andra länder flyttade sin verksamhet till Ajman, medan immigrationen ökade rekordartat vilket gav en strid ström av nya arbetare.

Turism är en relativt sett ny industri, och Ajman är än idag en ganska okänd pärla, som står lite i skuggan av sina mer välkända grannländer. Det är dock något oförtjänt eftersom Ajman är ett minst lika bra resmål som de andra emiraten. Klimatet är också inbjudande med sol och värme året om. Allra bäst tid att resa på är under sen vår eller tidig höst, då temperaturerna kan bli väl höga under mitten av sommaren.

Resa och boende

Ajman ligger centralt i Förenade Arabemiraten och besökare som anländer med flyg landar för det mesta på endera flygplatsen i Sharjah eller i Dubai. Därifrån tar man sig vidare med buss, vanligtvis arrangerad av resebolaget eller hotellet, vilket är betydligt smidigare än det kan förefalla. Avstånden är ganska korta och infrastrukturen god så transporttiden är förhållandevis låg.

Utbudet av hotell i Ajman är begränsat, men de som finns är desto bättre. Hotellen har för det mesta en väl tilltagen privat strand, egna restauranger och i flera fall också egen bar. Priserna är överkomliga men standarden är genomgående mycket hög vilket också innebär att det finns få alternativ i de allra lägsta prisklasserna.

Mat och dryck

Den lokala matkulturen är enkel, ofta kötträtter som serveras med såser eller yoghurts och givetvis med nybakat bröd. Besökare som föredrar att äta på lite större eller mer exklusiva restauranger lär dock inte erbjudas detta eftersom det är husmanskost. Däremot serveras många klassiska rätter som snabbmat, och går att köpa lite varstans i staden. Indisk mat är på modet just nu och India House på Sheikh Humaid bin Abdul al-Aziz är en av de mest populära restaurangerna

Alkohol är tillåtet och tillgängligt i Ajman, men eftersom lokalbefolkningen sällan konsumerar alkoholhaltiga drycker själva hittar man de flesta och bästa alternativen vid hotellområden och stränder. Viner och liknande drycker säljs också i ett par butiker i centrala Ajman. Nattklubbar, pubar och barer återfinns företrädesvis i närheten av stränder och typiska turistområden.

Aktiviteter och sevärdheter

De flesta som besöker Ajman gör det för att sola och bada, slappna av och skämma bort sig lite så som man förtjänar. Önskar man lite omväxling från de sandiga stränderna kan ett besök på stadens officiella museum vara på sin plats. Ajman Museum, en byggnad som uppfördes som ett palats för mer än fem hundra år sedan, hittar man mitt i centrum.

Den som är sugen på shopping kan besöka några av Ajmans större gallerior, som mestadels återfinns i eller i närheten av centrum, såsom City Center Mall. Där kan man göra ett och annat fynd på märkeskläder och designervaror.

Lämna en kommentar