Reseguide till Abu Dhabi

Abu Dhabi är huvudstad i Förenade Arabemiraten och därtill federationens näst största stad med sina 1,5 miljoner invånare. Staden anses vara en av de mest moderna i världen tack vare en mycket snabb utveckling under senare årtionden. Från att ha varit ett förhållandevis litet samhälle mitt i öknen är det nu ett av de mest attraktiva resmålen i världen. Enligt undersökningar på senare år är staden den enskilt rikaste i världen, delvis tack vare stora oljefyndigheter och delvis tack vare dess höga status som resmål för turister.

Tack vare dess starka dragningskraft på senare år har staden fått en mycket hög andel utländska arbetare – över hälften av invånarna har immigrerat från andra länder. Arbetare söker sig från alla yrkesgrupper över hela världen sig till Abu Dhabi för att ta del av dess höga levnadsstandard (en av världens högsta per invånare) och det fantastiska klimatet. En bieffekt av detta är att Abu Dhabi blivit betydligt mer mångkulturellt än många andra städer i regionen vilket präglar allt från de språk som talas till den mat som serveras.

Abu Dhabi har höga temperaturer året runt; från ca 15 – 20 grader under vinterhalvåret till uppemot 35 – 40 grader under sommarhalvåret. Regn tillhör ovanligheterna och vädret håller ofta i sig i längre perioder. Dessa höga temperaturer kan verka överväldigande vid en första anblick men tack vare att de flesta byggnader (och hotell) har air condition skapar detta sällan några problem. Det är dock en god idé att dricka mycket vatten regelbundet.

Stadens har en egen flygplats (Abu Dhabi International) som ligger i stadens utkant. De flesta besökare åker förmodligen vidare med förbokad skyttelbuss, men det går i princip alltid att ta sig vidare med taxi eller buss till överkomligt pris om man inte reser charter. Det går också att flyga via Dubai (Dubai International) men det tar uppemot en till två timmar att ta sig vidare därifrån till Abu Dhabi.

Mat och boende


Den stora merparten av maten som serveras i Abu Dhabi är inspirerad av andra matkulturer tack vare de många invandrarna. Japansk sushi finns inte sällan ett stenkast från en Indisk currygryta eller en Amerikansk snabbmats-kedja. Utbudet är nästan obegränsad, och den som hellre provar traditionell mat finner säljare av kebab, fallafel och olika bönrätter i princip överallt.

Boendet håller en mycket hög klass och merparten finns i de högre prisnivåerna. De flesta hotell har egna lyxrestauranger, svalkade pooler och sportanläggningar.

Sevärdheter


Abu Dhabi har inget enormt utbud av museer eller historiska lämningar, men har däremot en fascinerande arkitektur. Traditionella moskéer trängs ofta med enorma skyskrapor vilket skapar intressanta kontraster mellan det moderna å ena sidan och det traditionella å den andra. En av världens största moskéer återfinns i staden och går under namnet Sheikh Zayed.

Aktiviteter


Den som söker sol och bad eller shopping behöver knappast leta länge. De allra flesta hotell är bekvämt närbelägna såväl stränder som butiker. Om man hellre vill se en show, prova på att åka fyrhjuling eller bara beundra en fantastisk utsikt så är Corniche rätt ställe. Corniche betyder ungefär ”strand” och det är precis vad det är – en strand som sträcker sig flera kilometer och där de allra flesta utomhusaktiviteter sker. Det finns dessutom möjlighet att ge sig ut på safari i öknen med personlig guide.

Om man hellre föredrar att dansa och dricka något svalkande alkoholhaltigt så bör man hålla sig till hotellen. Abu Dhabi är förhållandevis liberalt men staden tillåter i praktiken bara att alkohol serveras på hotellen, som därför har blivit stadens samlingspunkter för dansklubbar och barliv. 

Lämna en kommentar