Förenade Arabemiraten

Förenade Arabemiraten är en sammanslutning av stater (en federation) som alla är belägna på den Arabiska halvön. Trots att det rör sig om en federation är dock de olika emiraten i grund och botten monarkier, där emiren är monark, och federationen har en president som statschef. Huvudstad i federationen, och förmodligen mest känd, är Abu Dhabi. De övriga emiraten är Ajmna, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah och Umm al-Quwain. Federationen är relativt ung med sina ca 30 år i nuvarande form och kom till i ett försök för de deltagande staterna att bryta Storbritanniens inflytande över regionen, som historiskt sett varit stort.

Den formella religionen i hela federationen är Islam och det officiella språket är Arabiska. Detta till trots är det faktiskt en majoritet av invånarna som talar andra språk och bland dessa utövas i princip de flesta religioner. Anledningen till detta är att den största delen av befolkningen numera är invandrare som flyttat dit för att söka arbete, främst från olika Asiatiska länder. Tack vare stora oljefyndigheter under senare halvan av 1900-talet har delstaterna i Förenade Arabemiraten blivit relativt förmögna, och den genomsnittliga inkomsten är hög och ökande.

Tack vare den snabba utvecklingen har Förenade Arabemiraten blivit ett centra för handel såväl som turism, där det främst är det fantastiska vädret och de lyxiga hotellen som lockar besökare. Klimatet är överlag varmt och torrt och kan sträcka sig till uppemot 40 – 45 grader under högsommar men är betydligt svalare under vinterhalvåret då temperaturerna ligger mellan 10 – 20 grader.

Mat och boende


De sju delstaterna innehåller alla ungefär samma matkultur. Den största delen av denna är  inspirerad av andra länders matkulturer och det går utmärkt att hitta Kinesisk, Indisk, Amerikansk eller Turkisk mat. Den som hellre provar traditionell Arabisk matlagning behöver sällan gå långt eftersom en stor del av snabbmaten är av det traditionella slaget. Överlag är prisnivåerna överkomliga och det är inte svårt att hitta mat av hög kvalitet till lågt pris, men många restauranger tillhör det lyxigare slaget så det kan vara en god idé att kolla prislistan innan man beställer.

Boendet håller överlag en mycket hög nivå och det kan vara svårt att hitta boende i de lägre prisklasserna. Mest prisvärt tenderar charter-resor vara eftersom man då kan få ett paketpris på både mat, resa och hotell.

Sevärdheter


Förenade Arabemiraten erbjuder en unik och minnesvärd miljö tack vare långa, sandiga stränder och oaser, men desto mindre i form av museum eller gallerier. Det finns dock goda möjligheter på alla turistorter att bege sig ut på safari eller guidade turer för den som vill göra resan extra minnesvärd.

Aktiviteter


Utbudet av nattklubbar och dansgolv är relativt stort genom hela Förenade Arabemiraten, men allra främst i Dubai och Abu Dhabi. I princip samtliga dessa ägs av hotellen tack vare den konservativa lagstiftningen. Det finns ett antal butiker som säljer alkoholhaltiga drycker utanför hotellen – dock sällan barer – men dessa riktar sig till bara till befolkningen och får generellt sett inte sälja alkohol till turister.

Det kan vara värt att tänka på att fastemånaden – Ramadan – som inträffar under sensommar eller tidig höst ofta innebär att även hotellens nattklubbar stänger eller har begränsade öppettider. Ramadan infaller vid olika tidpunkter varje år enligt vår kalender, som inte är densamma som den Islamiska, och resenärer som vill åka någon gång mellan augusti och oktober bör vara uppmärksam på detta.

Destinationer i Förenade Arabemiraten

Abu Dhabi

Abu Dhabi är huvudstad i Förenade Arabemiraten och därtill federationens näst största stad med sina 1,5 miljoner invånare. Staden anses vara en av de mest moderna i världen tack vare en mycket snabb utveckling under senare årtionden. …

Läs mer

Dubai

Dubai är ett modernt land där man möter en modernistisk arkitektur, vackra sandstränder och ett pulserande stadsliv. Här finner man allt man kan önska för sin semester, glamour och nöjen och billig shopping. …

Läs mer

Sharjah

Sharjah är namnet på ett emirat i Förenade Arabemiraten, men också namnet på huvudstaden i samma emirat. Sharjah är dessutom den tredje största staden i hela Förenade Arabemiraten, med en befolkning på dryga 800 000 invånare. …

Läs mer

Ras Al Khaimah

Ras al-Khaimah är ett av de sju emiraten som tillsammans utgör Förenade Arabemiraten och dessutom namnet på huvudstaden i samma emirat. …

Läs mer

Ajman

Ajman är ett av de sju emirat som gemensamt kallas för Förenade Arabemiraten, beläget vid den Persiska Gulfen. Sett till befolkning är Ajman ett av de mindre emiraten och sett till yta det allra minsta. …

Läs mer

Lämna en kommentar