Reseguide till Vasa

Vasa är en medelstor stad i Västra Finland, med en lång historia som går tillbaka till när Finland var ett territorium som tillhörde Sverige. Staden grundades formellt under 1600-talet och var till skillnad från de flesta städer inte byggd på platsen av tidigare samhällen. Staden byggdes målmedvetet för att förenkla tullar och försvar samtidigt som stadens hamn syftade till underlätta handeln.

Ursprungligen gick staden under namnet Mustasaari, men i samband med att staden fick sina privilegier bytte den också namn för att hedra den svenska regenten Wasa. Därefter har Vasa bytt namn ett flertal gånger allt eftersom Finland distanserat sig från och gjort sig oberoende av Sverige.

Staden drabbades hårt under flera av de många krigen som utspelade sig i Skandinavien under medeltiden och fram till andra världskrigets slut. Periodvis har Vasa blivit nästan helt nedbränd och dess befolkning lidit svårt under flera långa belägringar, men som av ett under har staden alltid klarat sig och återhämtat sig.

Dagens Vasa är en prominent universitetsstad med långsam men stadigt ökande tillväxt, trots att de traditionella industrierna sakta men säkert minskar. Turism är en liten men betydande del av den lokala näringen och staden är särskilt populär bland svenska resenärer, förmodligen delvis tack vare att var fjärde invånare i Vasa talar svenska.

Resa och boende

Det går utmärkt att ta sig till Vasa med bil, buss, båt, tåg och plan beroende på var man utgår ifrån. Endast ett fåtal svenska flyglinjer trafikerar Vasa, men det finns vanligtvis regelbundna avgångar från Stockholm. För att ta sig till Vasa med tåg krävs som regel ett flertal byten, och i minsta fall ett byte i Seinaäjoki.

Utbudet av boendemöjligheter är mycket stort i Vasa. Det går lika enkelt att hitta ett billigare vandrarhem som ett mer exklusivt och elegant hotel, beroende på smak och plånbok. Besökare som planerar att stanna mer än en helg kan ha i åtanke att vissa hotell har vacker utsikt över vattnet, så det kan vara värt att välja lite extra noggrant.

Mat och dryck

Likt de oväntat många hotellen finns det ett imponerande antal restauranger i Vasa, och en stor bredd i de olika menyerna som erbjuds. Asiatisk mat är populärt, och så även traditionell mat i moderna tolkningar. Snabbmat i form av pizza och kebab finns att tillgå lite varstans i staden. Besökare som gillar det thailändska köket rekommenderas besöka Thai House på Vaasanpuistikko. Vill man avnjuta finländska klassiker kan Strampen på Rantakatu vara värd ett besök, där man utöver god mat också lovar fin och stillsam utsikt.

Nattlivet är även det ganska imponerande, om än med allra störst tonvikt på pubar och barer. Barer finns i många olika teman, från irländska O’Malleys på Hovioikeudenpuistikko till sportbaren Office på Raastuvankatu. Klubbarna Fontana på Hovioikeudenpuistikko  och Nightclub Sky vid Rewell Center tävlar om stadens hetaste dansgolv.

Aktiviteter och sevärdheter

Det finns mycket att se och göra i Vasa, från historiska sevärdheter till intensiva aktiviteter och medryckande festivaler, allt beroende på vilken säsong man väljer att besöka staden. Nöjesparken Wasalandia på Vaskiluoto är ett givet och lättsmält val för de yngre i familjen, och ett besök där kan sedan avrundas med lite avslappning på spa-anläggningen Tropiclandia, som bara ligger ett stenkast från Wasalandia. 

Konstmuseet Tikanoja på Hovioikeudenpuistikko passar utmärkt för de som är intresserade av konst, och utöver lokala konstnärers sevärda alster finns också ett och annat internationellt mästerverk, signerat konstnärer såsom Picasso och Gauguin. En gång om året i Augusti hålls också konstnatten, Night of the Arts, där hela staden mer eller mindre förvandlas till ett konstverk för ett dygn, med allt från konserter till utställningar.

På den historiska sidan är Vanha Vaasa, de äldsta ruinerna som finns kvar av den tidiga staden, en populär sevärdhet som ligger en bit utanför staden. Inne i själva staden hittar man däremot det välfyllda länsmuseet, Ostrobothnian Museum, på Museigatan. Museet utmärker sig lika mycket för sina tillfälliga, tematiska utställningar som sin imponerande samling av alla tänkbara sorters föremål, från lapptäcken till husgeråd.

Lämna en kommentar