Reseguide till Tammerfors

Tammerfors, även kallad Tampere, är en medelstor stad i den södra delen av Finland, beläget mellan två stora sjöar, Näsijärvi och Pyhäjärvi. Bland besökare är Tammerfors förmodligen bäst känd för sin vackra traditionella arkitektur, närheten till naturen och sitt enastående stads-landskap. Mindre välkänt är att Tammerfors i dagsläget är ett av Finlands största centra för IT- och telekommunikation, och dessförinnan hemvist åt Finlands största textil- och metallindustrier. 

Tammerfors har också, trots att staden grundades så sent som för 300 år sedan, spelat en mycket viktig roll i Finlands moderna historia. Det var Tammerfors som var utgångspunkt för den stora strejken i början av 1900-talet som ledde till allmän rösträtt i Finland. Tammerfors var också en av Finlands mest betydelsefulla städer genom världskrigen och vinterkriget, tack vare dess strategiska läge. Allt detta präglar givetvis också kultur- och historiearvet i Tammerfors.

Klimatet i Tammerfors erbjuder milda, men mycket långa, snöfyllda vintrar och ljumma, ibland varma, sommardagar.

Resa och boende

Besökare brukar för det mesta anlända till Tampere-Pirkkala Airport, som ligger strax under två mil från Tammerfors centrum. Mellan centrum och flygplatsen tar man sig enklast med buss eller taxi. Flera flygbolag erbjuder egna expressbussar, vilket som regel är det allra bästa och smidigaste alternativet. 

Utbudet av boende i Tammerfors är mycket stort, och då främst i lägre och medelprisklass. Den som planerar att besöka andra, närliggande städer via linjebuss väljer med fördel ett boende nära centrum där stationen återfinns. I övrigt spelar läget ingen större roll för besökaren, tack vare goda transportmöjligheter, men mer centralt boende är för det mesta dyrare än boendet som ligger närmare stadens utkanter.

Mat och dryck

Matkulturen i Tammerfors är till största delen traditionellt finsk, med ett varierat och bra utbud av internationella restauranger. Bland de lokala klassikerna återfinns till exempel blodkorven mustamakkara, som bäst avnjuts med lingonsylt. Till de mest populära restaurangerna brukar räknas den roterande, skyhöga restaurangen Näsinneula, Tilliholvi på Kauppakatu och Masuuni på Hatanpään valtatie.

Utescenen i Tammerfors är betydligt större och mer pulserande än vad den annars stillsamma staden kan ge intryck av. Pubar och barer finns i mångfald, så även klubbar och dansgolv. Priserna på såväl inträde som drycker är förhållandevis låga och en utekväll i Tammerfors behöver inte kosta särskilt mycket. Den som vill ta ett glas med någon god tryck i goda vänners sällskap provar med fördel  Gastropub Tuulensuu på Hämeenpuisto eller genuint irländska O’Connels på Rautatienkatu. Den som föredrar att skaka loss på ett välfyllt dansgolv kan besöka Doris på Aleksanterinkatu eller Yo-Talo på Kauppakatu.

Aktiviteter och sevärdheter

Den som vill djupdyka i den finska historien har många alternativ att välja mellan. Arbetarmuseet Amurin työläismuseokortteli på Satakunnankatu erbjuder en inblick i industriarbetarens vardag och konstmuseet Hiekka på Pirkankatu lockar med klassiska finska konstverk. Beösker man museet Lenin-museo på Hämeenpuisto får man en intressant och unik möjlighet att ta del av den ryska revolutionären, som också är en tidigare invånare i Tammerfors.

Bland de äldre byggnaderna som förtjänar ett besök kan nämnas de många kyrkorna, exempelvis Alexanderkyrkan vid stadsbiblioteket och modernistiska Kaleva-kyrkan på Liisanpuisto.

Om man vill ha lite omväxling från det historiska finns också många populära samtida alternativ. Besökare kan skämma bort sig lite på Holiday Club Tampere Spa, eller ta en kryssning på någon av de stora sjöarna, eller kanske prova på att fiska i Tammerkoski-forsarna. Ett besök till Finland är förstås inte heller komplett utan att prova på den traditionella bastun – sauna – och en äldsta bastun i Finland återfinns faktiskt i Tammerfors. Bastun återfinns i den gamla stadsdelen Pispala.

Lämna en kommentar