Reseguide till Helsingfors

Huvudstaden i Finland, Helsingfors, har ett stort utbud av konst- och kulturrelaterade sevärdheter. Ett spännande arrangemang för den kulturintresserade är det återkommande Helsingfors festspel som äger rum varje år i månadsskiftet augusti/september. Helsingfors har även som hamnstad en strandlinje för den frihetsälskande besökaren som föredrar att i sommarens hetta ligga på stadens populära strand Hietsu. För den mer aktiva besökaren finns möjligheten att promenera runt en av huvudstadens många öar med utsikt mot öppna horisonten.

Helsingfors har knappt 578 000 invånare. Trots att staden är Finlands största är den liten i världssammanhang. Den har dock mycket att visa upp för besökare i alla åldrar. Då en stor del av Finlands vetenskaps- och konsthögskolor, och även ett antal yrkeshögskolor finns i staden är den en utmärkt mötesplats för unga människor. De unga är mer benägna än äldre att prata engelska. Detta gör det förhållandevis lätt att få kontakt med de yngre om man själv är en ungdomsresande. Det finns självklart en del som även pratar svenska.

Arkitektur, konst och design

Ett av stadens finaste exempel inom det arkitektoniska området är den välkända Helsingfors Domkyrka. Denna anses vara stadens framstående symbol i mångas ögon. Kyrkan är i nyklassicistisk stil, och byggdes under perioden 1830 – 1852 då den officiellt invigdes. Det finns många utmärkte exempel på flera byggnadsstilar i Helsingfors. Bland annat bör man inte missa Finlands Nationalmuseum. Detta är landets främsta exemplar av nationalromantisk byggnadskonst. Det finns utmärkta byggnader inom både funktionalism, nygotik m.m. För besökaren som vill vidga sina kunskaper inom konst är museet för nutidskonst, Kiasma, värd ett längre besök.

Man får heller inte glömma bort att Finland har någon av världens mest kända designers. Vill du spendera en del av din semesterkassa på shopping kan du handla med dig vackra designade tyger, servis eller möbler från Marimekko, IIttala och Artek.

Boende

I Helsingfors bor man billigt på vandrarhemmen där man betalar från ungefär 200 SEK per natt och säng. Man kan också hyra studiolägenheter för rimliga priser. Föredrar man ett exklusivt boende finns det ett större antal hotell tillgängliga i staden.

Ta sig till och från

Att ta sig till Finlands huvudstad är enkelt om man kan resa via Stockholm. Det finns både färjor och flyg som går direkt till staden. Dessa kan självklart bokas via Internet.

Lämna en kommentar