Finland

Finland, vårt grannland i öster, kallas även för de tusen sjöarnas land. Finland består av c:a 188 000 insjöar varav den största av dem, Saimen, är Europas femte största insjö. Finland har även betydande skogsmarker. C:a 50 % av finlands landyta är täckt med skogsmark, framförallt gran tall och björk. Det gör Finland till världens skogstätaste land.
 
Finland har en landyta som på flera håll är slätter medans norra Finland har berg, fjäll och vildmark. Finland tar emot många turister varje år från främst Sverige och de baltiska länderna. Färjetrafiken mellan Sverige och Finland transportera 100 000 tals tillfälliga turister över Östersjön till bland annat Helsingfors och Åbo.

I Finland badar man bastu, fiskar i någon av de fiskrika insjöarna eller beger sig ut på vildmarksäventyr i de mäktiga lappmarkerna. Storstäderna bjuder under sommartid på levande städer med ett bra utbud av nöjen. I Helsingfors, Finlands huvudstad, och i Åbo hittar man vacker arkitektur och många sevärdheter.

Fakta

Huvudstad: Helsingfors
Språk: Finska
Invånare: C:a 5,4 miljoner
Valuta: EURO, 1 Euro = 100 Cent
Tidsskillnad: +1 timmar
Visum: Nej
Vaccinering: Nej

Klimat

Finland har snörika och kalla vintrar. Vissa områden är extremt kalla och vintern i norr pågår i upp till 200 dagar per år. Att besöka Finland görs främst under senvåren och sommaren. Då är klimatet behagligt och jämförbart med den svenska sommaren. För skidåkaren så börjar säsongen i januari och pågår till mars. I mars fortsätter dock skidsäsongen i solen strålar uppe i finska lappmarkerna.

Boende

Finland är mycket likt Sverige avseende boende för turister. I de större städerna finns det gott om mellanklass hotell upp till lyxsviter. Vandrarhem och hostel är också mycket vanligt i städerna och här kan man få ett bra boende till en rimlig kostnad.

För den som turistar i Finland med bil/husvagn finns det mycket gott om campingplatser med bra standard. Dessa hittar man utspridda i den finska naturen och även strax utanför storstäderna. De håller öppet under sommarmånaderna.

Transporter

Buss
Finland har precis som Sverige ett komplett utbyggt bussnät som tar en mellan alla orter i Finland. I städerna finns stadsbussar och spårvagnar som snabbast för en till de platser man vill besöka.

Tåg
I Finland är tåg ett bekvämt och relativt billigt transportsätt. Tågnätet sträcker sig över hela Finland.

Taxi
I större städer finns gott om taxi. Man kör på taxameter och priserna är jämförbara med svenska taxipriser.

Att tänka på

I Finland klarar man sig långt på det svenska språket. Det svenska språket har tidigare varit obligatoriskt i skolundervisningen.

Destinationer i Finland

Åbo

Åbo ligger i västra Finland och med sina c:a 300 000 invånare är Åbo Finlands 3:e största stad. Staden Åbo grundades på 1200 talet och är Finlands äldsta stad. …

Läs mer

Vasa

Vasa är en medelstor stad i Västra Finland, med en lång historia som går tillbaka till när Finland var ett territorium som tillhörde Sverige. …

Läs mer

Tammerfors

Tammerfors, även kallad Tampere, är en medelstor stad i den södra delen av Finland, beläget mellan två stora sjöar, Näsijärvi och Pyhäjärvi. …

Läs mer

Helsingfors

Huvudstaden i Finland, Helsingfors, har ett stort utbud av konst- och kulturrelaterade sevärdheter. …

Läs mer

Lämna en kommentar