Reseguide till Tallin

Tallin är Estlands huvudstad, beläget vid landets södra kust, och har drygt en halv miljon invånare. Staden är Europas mest välbevarade Medeltidsstad och ”Gamla Stan” anses sedan länge vara en del av vårt världsarv. Staden utsågs dessutom till Europas kulturhuvudstad år 2011. Platsen tros ha varit bebodd i uppåt 5 000 år, men staden grundades i egentlig mening ca år 1050, då som en fästning. Namnet trots också ha sitt ursprung i just ordet ”fästning” eller ”borg”. Redan tidigt blev Tallinn en viktig del i handeln, eftersom den var en hamnstad, mellan Skandinavien och Ryssland, vilket innebar att Tallinn fick goda möjligheter att växa och utvecklas. Staden blev dock i praktiken huvudstad först år 1991, när Estland frigjordes från Sovjetunionen. Dessförinnan har staden, såväl som landet i övrigt tillhört, bland annat Sverige under stormaktstiden, och har genom historien fått utstå mer krig och stridigheter än de flesta andra städer i Europa.

Detta är förmodligen också ett av skälen till dess rika historia och kulturarv, vilket är vad Tallinn kanske är mest känt för idag. Tallinn blandar på ett unikt sätt den egna kulturen, med starka drag av såväl den ryska, som de svenska och tyska kulturerna.

Klimatet i Tallinn kan sägas vara svalt, med mildra vintrar, om än ibland mycket varma sommarmånader. Den genomsnittliga temperaturen under vintern är ca 0 till – 5 grader och under sommaren mellan 10 – 20 grader, fast det är inte ovanligt att temperaturerna under soliga dagar stiger till dryga 25 – 30 grader.

De allra flesta som besöker Tallinn gör det förmodligen via färja, men staden har också en egen flygplats (Tallinn Airport), belägen strax utanför staden. Förbindelserna däremellan är goda och det går bra att ta sig vidare med taxi eller buss. Tiden att ta sig från flygplatsen till centrum uppgår inte till mer än ca 10 minuter med taxi eller ca 20 minuter med buss. Båda alternativen är prisvärda.

Boende 


Tallinn tillhör ett av de mest besökta resmålen i Europa, och det återspeglas i utbudet av boende. Hotellrum finns i alla prisklasser och nivån på boendet tenderar stämma överens med priset. De som är extra prismedvetna hittar såväl vandrarhem som lägenhetshotell till mycket överkomliga priser, medan de flesta förmodligen hittar ett bra och prisvärt boende i mellanklass i centralt läge. Boende i närheten av omåttligt populära ”Gamla Stan” finns också som regel utan någon större skillnad i pris mot annat boende i staden.

Mat och dryck


Tallinn har ett stort utbud av restauranger, såväl traditionella som internationella, och det finns sällan några svårigheter att hitta vare sig en kålrätt eller en sushi. Den stora merparten av restaurangerna serverar dock snarare den internationella menyn eftersom den traditionella maten är husmanskost bland invånarna. Mat från Georgien, Azerbadjan och Italien är på modet i Tallinn just nu.

Utelivet i Tallinn är kanske lika berömt som dess kulturarv, och det på goda grunder. Barer och pubar finns utspridda över hela staden, de flesta med mycket stort utbud och i mysig, traditionell Bayersk stil. Stora nattklubbar med generösa dansgolv finns på flera ställen i staden, exempelvis Hollywood på Vana-Posti 8 eller Prive på Harju 6. Besökare som vill skaka loss på dansgolvet, eller bara ta en svalkande öl i gott sällskap heta sommarkvällar, kommer inte ha några problem att hitta rätt.

Aktiviteter och sevärdheter


Utöver ”Gamla Stan”, stadens historiska kärna, finns ett antal välbevarade slott och fästningar (t.ex. Viru Gate), stadens 700-åriga stadshus (Raekoda) och Nevsky-katedralen att beskåda. Ockupationsmuseet (vid Toompea Str 8) erbjuder en unik insikt i livet inom Sovjetunionen, och för den som hellre föredrar modern konst kan ett besök på National Art Museum (vid Weizenbergi) rekommenderas starkt. Stadens äldsta kyrka, St Marys katedral, vid Toomkiri, erbjuder också en unik tillbakablick till 1200-talet.

Tallinn erbjuder också ett stort utbud av guidade turer (särskilt i ”Gamla Stan”) såväl som möjligheter till relax och spa-upplevelser, mycket god shopping i centrum och ett flertal natursköna stränder.

Lämna en kommentar