Estland

Estland (”Estonia”) är en republik, beläget i den Baltiska delen av Norra Europa. Landet gränsar i norr mot Finland, till söder mot Litauen och till öst mot Ryssland. Vart namnet i sig kommer ifrån är oklart; vissa menar att det kommer från germanska ”Eistland” – landet i öst – medan andra menar att Romarriket benämnde Estland för ”Aestii”. Något som däremot är klart är att Estland har en väldigt rik historia. Landet trots ha varit bebott i tiotusentals år, och återfinns i historieböckerna redan kring år 100. Estland blev en av Romarrikets provinser kring år 1200 och förblev där fram tills tidigt 1500-tal. Genom historien har området ofta blivit föremål för kring och stridigheter.

Ungefär samtidigt som Estland frigjordes från Romarriket slog den protestantiska reformationen igenom på allvar i Europa, och kom att bli en central del i utvecklingen i Estland. Kort därefter kom också Estland att bli en del av dåtida Sverige under stormaktstiden, och blev där kvar fram till 1800-talet, då Estland övergick till att bli en del av det Ryska imperiet som en del av en fredsförhandling mellan Sverige och Ryssland. När första världskriget sedan gick mot sitt slut förklarade Estland sig som självständiga. Friheten var dock kort och under andra världskriget ockuperades Estland åter igen av dåvarande Sovjetunionen. Där skulle Estland nu bli kvar till Sovjetunionens splittring under tidigt 1990-tal.

Som en följd av allt detta är Estland en riktigt unik pärla när det gäller historia och kultur. Mycket av den moderna arkitekturen och byggnader går i Sovjetstil medan många byggnader och platser är välbevarade från Medeltiden. Landets många museer återspeglar ett fenomenalt kulturarv vilket lovar minnesvärda upplevelser för besökare.

Klimatet i Estland gränsar till kontinentalt, med sval vinter och mild sommar. Temperaturen ligger kring 14 – 15 i genomsnitt under somrarna och ca – 5 i genomsnitt under vintern. Estland är också känd för korta, men ofta förekommande, regnskurar. Dessa är vanligast under den senare delen av sommaren.

Estland är medlem i både EU och Schengen-samarbetet, vilket innebär att det är lätt att komma in i landet utan visum. För Svenskar behövs inte ens ett pass om man har ett nationellt ID-kort. De flesta större städer, som t.ex. Tallinn, har flygplatser i direkt anslutning vilket gör det enkelt för besökaren att ta sig in och ut.

Boende 


Estland är ett av de mest besökta resmålen i Baltikum, vilket innebär att boendemöjligheterna överlag är mycket goda. De större städerna har hotell i alla klasser och prisnivåer, och de mindre städerna – och även på landsbygden – kan man ofta finna så kallade ”turismitalud”; före detta bondgårdar som numera erbjuder mat och husrum.  Om man inte vill leva fullt så rustikt kan man också med enkelhet hitta bed-and-breakfast och vandrarhem i, eller i närheten av, de flesta medelstora och stora städer.

Mat och dryck


Maten i Estland är till stor del inspirerad av den Tyska och Skandinaviska matkulturen. Mycket av det som invånarna äter är sådant som är husmanskost i Sverige, exempelvis blodpudding. Därutöver är traditionell Rysk mat inte ovanligt, exempelvis olika former av soppor eller sallader baserat på kål, rödbeta eller potatis. Givetvis finns i de större städerna också goda möjligheter att hitta internationell mat för de som hellre föredrar en sushi på semestern!

Möjligheterna till att ta en svalkande öl i sommarvärmen är god över i princip hela Estland, men den som söker heta dansgolv bör söka sig till de större städerna, allra främst då Tallinn.

Aktiviteter och sevärdheter


Den som söker historiska sevärdheter bör i första hand besöka Tallinn, Europas mest välbevarade medeltida stad. Gamla staden i Tallinn är helt intakt, trots alla krig som landet varit indragna i. Det är också i Tallinn som de flesta större museer återfinns såväl som landets bästa shopping. Estland är också värd åt en mängd större festivaler, som hålls i olika delar av landet. Exempelvis hålls en operafestival i Saaremaa i juli och en folkmusiks-festival i Viljandi. 

Destinationer i Estland

Tallinn

Tallin är Estlands huvudstad, beläget vid landets södra kust, och har drygt en halv miljon invånare. Staden är Europas mest välbevarade Medeltidsstad och ”Gamla Stan” anses sedan länge vara en del av vårt världsarv. …

Läs mer

Lämna en kommentar