Reseguide till Sharm El Sheikh

Sharm El Sheikh är ett av Egyptens mest populära resmål, och det är inte svårt att förstå varför. Med sin placering på Sinaihalvöns södra spets är röda havet – ett av världens varmaste hav – sällan mer än ett stenkast bort. Vad som en gång var en liten beduinby har med tiden förvandlats till en turistattraktion i världsklass med sköna stränder, gröna palmer och nästan alltid garanterad sol. För den shoppingintresserade finns också goda möjligheter att göra ett och annat fynd i de många gatustånd och butiker som finns i direkt anslutning till hotellen.

Det bor ca 35 000 personer i Sharm El Sheikh och det arabiska namnet betyder ungefär ”Kungens hamn”. Staden har fått smeknamnet Fredens stad tack vare att ett flertal fredsavtal har skrivits på just där. Temperaturen varierar mellan 15 till 35 grader under vintern och mellan 20 till 45 grader under sommaren, med vattentemperaturer på upp till 28 grader!

Mat och boende


Hotellen i Sharm El Sheikh håller hög standard och de flesta erbjuder såväl billigare alternativ som all-inclusive; där alla dagens måltider och dryck ingår. Många hotell ligger nära stranden, direkt vid havet – det är inte ovanligt att man kan bo bara fem – tio meter från stranden. Perfekt när man vill ta ett tidigt dopp på morgonen eller bara njuta av tystnaden och den stjärnklara himmelen om nätterna.

Hotellen har som regel ett stort utbud av olika maträtter – ofta i form av buffé – vilket innebär att man aldrig behöver riskera bli uttråkad utan kan prova något nytt varje dag på resan. De som verkligen vill få en närmare inblick i Egyptisk matkultur kan utan större problem finna sådana lokala, populära maträtter som ”kushary” (en pastarätt) eller ”fool” (olika bönmixar).

Sevärdheter


Om man vill ha lite omväxling från att bli ompysslad på hotellet kan ett besök till nationalparken Ras Mohammed vara att rekommendera. I denna nationalpark återfinns bl.a. det gamla skeppsvraket ”Thistlegorm” som sänktes under andra världskriget såväl som vackra och välbevarade korallrev och en mångfald av exotiska djur. Dagsturer arrangeras dessutom till såväl klostret Sankt Catherine (ett av världens äldsta kloster som än idag är fullt av mosaiker, ikoner och andra konstverk) som Sinaiberget, där Moses enligt legenden tog emot de tio budorden från Gud. Sinaiberget erbjuder dessutom en utsikt i världsklass, och soluppgången från bergets topp sägs vara en oslagbar utsikt.

Aktiviteter


Det som Sharm El Sheikh förmodligen är mest känt för är sina vattenaktiviteter. Röda Havet är både varmt, skönt och glasklart, vilket gör det extra trevligt att ägna en dag åt snorkling eller varför inte prova på att dyka? De flesta hotell såväl som ett flertal lokala företag arrangerar hel- eller halvdagsutflykter där lån av utrustningen ingår. De mer äventyrslystna behöver inte heller känna sig utanför eftersom det finns goda möjligheter till vind- och kitesurfing såväl som ökensafari på fyrhjuling!

Det finns ett flertal populära klubbar i city och många hotell har dessutom egna klubbar, vilket innebär att det finns ett nytt dansgolv inom räckhåll varje natt för de som vill ta ut svängarna lite.

Lämna en kommentar