Reseguide till Kairo

Kairo är Egyptens och Afrikas största stad. Staden är en blandning av medeltida kultur och toppmodern infrastruktur. På den ena sidan om staden känns det som man förflyttas bakåt i tiden flera hundra år och möts av historiska byggnader, marknader och trånga gränder. Mitt i Kairo är det tvärtemot toppmodern infrastruktur med stora shoppingstråk och torg fyllda med butiker, internationella restauranger, barer och diskotek. I denna stadsdel samlas övre medelklassen för att göra sina inköp eller spendera tid med sina vänner. Det finns flera transportmöjligheter för att ta sig runt i Kairo. Kairo har bland annat ett väl utbyggt tunnelbanesystem men det är ändå att rekommendera taxi, som går relativt fort och är billigt.

Kairo är en mycket gammal stad som vittnar om mycket historia. Trots sin storlek upplever man inte Kairo som en hektisk stad utan snarare lite sovande eller vilande för att efter solnedgången vakna upp och sprudla av liv. Till Kairo kan man resa året om men på grund av värmen är hösten och våren de bästa tiderna att besöka Kairo.

Sevärdheter

Till Kairo reser man oftast för att insupa den historiska atmosfären. Här finns mängder av kulturskatter som bland annat Egyptian museet där man kan se föremål från gravar och konstskatter från Egyptens historia från tiden före Jesus födelse.

Pyramider är något man förknippar med Egypten och bara en mil utanför Kairo hittar man pyramider i Giza. Pyramiderna är c:a 5000 år gamla och ger en omvälvande känsla av storhet och historik.
Ett besök i Kairos gamla stadsdelar ger en inblick och en känsla av att förflyttas bakåt i tiden. Här finner man trånga gränder, små butiksstånd och marknader. Här kan man även hitta något speciellt att köpa med sig hem som till exempel hantverk av glas, läder eller mässing.

Efter dagens aktiviteter rekommenderas en tur på den historiska Nilen. Det finns även små båtar att hyra för den som vill segla runt på Nilen och uppleva Kairo från vattnet.

Uteliv och mat

Kairo är en modern stad med gott om Internationella restauranger och barer. Om man beger sig ned till centrala Kairo hittar man stora gator och torg där man finner allt från musikpubar till stora diskotek. Det finns gott om barer med livemusik och här kan även jazzfantasterna hitta ett stort urval av jazzklubbar.
Vill man se magdansöser finns de att finna på de arabiska klubbarna där man även kan spisa arabisk musik till sin middag. Ett populär och modern bar är till exempel Napoleon Bar. Här kan man ta del av arabisk atmosfär i en lyxig miljö.

Det finns oändligt med restauranger i Kairo. Här finner man mat från Egypten men även Internationella restauranger. Priserna för en medelklassrestaurang är relativt billiga och en populär arabisk restaurang som besöks av mycket turister och som har bra arabisk mat till bra priser är Felfela Restaurant.

Shopping

Kairo har, som de flesta storstäder, gott om shopping. Här finner man både exotiska kläder som senaste modet. Det man kanske vill titta lite extra på är de typiska arabiska produkterna som mattor, sjalar och olika typer av tyger och broderier. På marknaderna kan man finna bland annat exotiska kryddor och Te.
 

Lämna en kommentar