Reseguide till Dahab

Dahab är en liten och lugn hamnstad belägen vid Sinaihalvöns sydöstra kust. Namnet betyder ”guld” på arabiska och vissa menar att namnet kommer från de gyllene stränderna medan andra säger att det beror på den makalösa soluppgången. Staden har traditionellt sett varit en mycket populär destination för backpackers tack vare de många prisvärda vandrarhem som ligger benägna strax bredvid Röda Havet. På senare tid har allt fler kommit att upptäcka stämningen och lugnet i Dahab, vilket har gjort att flera nya och lyxigare hotell har byggts. Samtidigt har också utelivet i form av klubbar och restauranger vuxit, men trots det har Dahab inte förlorat sin avslappnade karaktär.

Temperaturen varierar mellan 15 till 35 grader under vintern och mellan 20 till 45 grader under sommaren, med vattentemperaturer i Röda Havet på upp till hela 28 grader!

Mat och boende

Till skillnad från många liknande orter finns boende tillgängligt i både de nedre och högre prisklasserna. För den som vill bo mer sparsamt eller helt enkelt vill spendera sin tid ute på äventyr istället för inne på hotellet finns en mångfald vandrarhem som håller god standard. Den som hellre vill bli lite ompysslad och ha tillgång till såväl restauranger som barer alldeles vid havet kan också finna ett stort utbud. De lite mer exklusiva hotellen, som exempelvis Hilton Resort, har dessutom privata stränder i direkt anslutning.

De större hotellen har egna restauranger som bjuder på en blandning av maträtter från hela världen. För den som önskar bo på vandrarhem eller mindre hotell finns det som regel en restaurang bara ett stenkast bort. Ofta ingår dessutom frukost även på billigare ställen. En maträtt som Dahab är känd för, tack vare sin närhet till havet, är fisk – färsk, nyfångad fisk som tillagas på traditionellt Egyptiskt vis!

Sevärdheter

Något av det mest sevärda som finns i Dahab är korallreven. Färgglada fiskar och andra sjödjur av alla möjliga slag tillsammans med uråldriga koraller skapar en oförglömlig upplevelse. Den mest kända attraktionen är förmodligen det sk. ”Blå Hålet”, vilket är precis vad det låter som – ett stort hål i havet. Hålet är dryga 130 meter djupt och är i praktiken en undervattensgrotta vilket gör den extra behaglig för mer sällsynta fiskar och koraller.

Särskilt populärt är också Sinaiberget, där Moses enligt legenden tog emot Guds tio budord. Sinaiberget ligger nära Dahab och många besökare passar på att ta en utflykt dit under morgontimmarna för att uppleva soluppgången på 2 285 meters höjd över havet. Under sommaren går det också utmärkt att övernatta på toppen.

Aktiviteter


Den tveklöst mest populära aktiviteten som återfinns i Dahab är kitesurfning, tack vare starka, ihållande vindar. Andra populära vattenaktiviteter är snorkling, dykning och vindsurfning. De som hellre håller sig på land kan roa sig med att ta en ökensafari på kamel, fyrhjuling eller jeep, eller besöka någon av de ännu kvarvarande beduinbyarna!

Det finns några krogar i Dahab så för den som vill finns goda möjligheter att skaka lite på benen. Det är dock inte samma intensiva klubbscen som återfinns i exempelvis Hurghada eller Sharm El Sheik.

Lämna en kommentar