Egypten

Om man är intresserad av historia så är Egypten det land man ska besöka. Egypten uppfyller alla krav på fornlämningar och konstskatter som man kan önska. Pyramider, statyetter och massiva utgrävningar finner man både i Kairo, Egyptens huvudstad, och i Luxor. Vill man även besöka någon av de mest besökta och populäraste badorterna så hittar man dessa vid Röda havet. Egypten erbjuder även dykning bland korallrev, vackra laguner och unika underjordstempel.
Egypten ligger i Nordafrika och är ett av Afrikas mest folkrika länder. På grund av att det är brist på färskvatten i Egypten så bor de flesta av Egyptens invånare i närheten av floden Nilen, som är Egyptens enda färskvattenkälla, där den enda odlingsbara marken finns. Utöver små grönområden vid Egyptens badorter består landet i övrigt av ökenland där den mest kända delen är den stora Saharaöknen.

Fakta

Huvudstad: Kairo Språk: Arabiska Invånare: C:a 83 miljoner Valuta: EGP, 1 Pund = 100 piaster Tidsskillnad: +1 timmar Visum: Ja, fås vid ankomst Vaccinering: Grundskydd avseende vaccinationer.

Klimat

I Egypten råder ett ökenklimat. Det är heta somrar och milda vintrar. Egypten har regelbundna torkperioder och sandstormar är vanligt förekommande. Man kan resa till Egypten året runt. Vill man främst besöka Egypten för att se kulturhistoriska lämningar bör man förlägga resan till hösten eller våren då vädret är betydligt mildare. Boende Egypten erbjuder bra standard på sina hotell, från medelklass till lyxhotell. Man kan även finna vandrarhem och hostel till rimliga priser. Utanför städerna, vid sevärdheter, finns det campingplatser där man kan tälta eller hyra stuga/rum. Det finns också en hel rad med pensionat runt om i Egypten. Här ingår full pension och man blir ofta behandlad som en familjemedlem.

Transporter

Buss

Det vanligaste och bäst utbyggda transportnätet är buss. I städer finns gott om bussturer, dock är det mycket låg standard på stadsbussarna. Långfärdsbussar finns mellan de större städerna i bekväma och tempererade bussar.

Tåg

Tåg går mellan de större städerna. Tågnätet är väl utbyggt även till de mindre orterna.

Taxi

I alla större städer och på turistorterna finns det gott om taxibilar. Det går fort att ta sig fram med taxi samtidigt är det billigt. Kom alltid överens om priset innan avfärd.

Att tänka på

Eftersom invånarna i Egypten är muslimer är det viktigt att man har täckande kläder över axlar och knän. Framförallt gäller detta kvinnor men även män bör bära täckande kläder i städer och på religiösa platser. På badorterna fungerar dock traditionell baddräkt bra. Man ska vara vaksam i folksamlingar. Det finns gott om ficktjuvar som söker sina offer bland turisterna. Det är dock ytterst sällsynt att turister drabbas av rån eller överfall. Egyptier kan vara mycket envisa och påträngande när de försöker sälja in produkter. Om du visar intresse för något kommer de inte släppa dig förrän du avlägsnat dig från platsen. Markera tydligt och visa inte intresse för produkter eller tjänster som inte intresserar dig.

Destinationer i Egypten

Kairo

Kairo är Egyptens och Afrikas största stad. Staden är en blandning av medeltida kultur och toppmodern infrastruktur. …

Läs mer

Sharm el-Sheikh

Sharm El Sheikh är ett av Egyptens mest populära resmål, och det är inte svårt att förstå varför. …

Läs mer

Hurghada

Hurghada är ett mycket populärt resmål för soltörstande turister. Staden, som ligger vid kusten vid Röda havet, erbjuder långa härliga stränder, massor av aktiviteter och även shopping och ett hett nöjesliv. …

Läs mer

El Gouna

El Gouna är en ung turistort belägen precis vid kusten vid Röda havet. Staden har drygt 10 000 invånare och är från grunden byggd för att tillfredställa turisters behov av avkoppling, strandliv och aktiviteter. …

Läs mer

Dahab

Dahab är en liten och lugn hamnstad belägen vid Sinaihalvöns sydöstra kust. …

Läs mer

Lämna en kommentar