Reseguide till Köpenhamn

Köpenhamn är inte bara Danmarks huvudstad utan också den största staden i landet. Där bor strax över 1,1 miljoner invånare. Staden ligger på öarna Själland och Amager vid Öresund. Staden har anor från 1000 men från början var det bara en handelsby under namnet Havn (på svenska ”hamn”). Byn växte i betydelse på grund av sin strategiska placering och när Köpenhamn grundlades 1167 hade den lilla byn växt till en stor handelsstad. År 1536 fick Köpenhamn status som huvudstad. Staden har en händelserik historia och har exempelvis härjats av mycket stora bränder vid två tillfällen, 1728 och 1795. Dessutom blev staden bombarderad av engelska flottan 1807 som en vedergällning för att danskarna inte ville gå in i Napoleonkriget på engelskmännens sida.

Många svenskar åker till Köpenhamn på semester och det är inte så konstigt med tanke på läget. Köpenhamn ligger på andra sidan Öresund, mittemot Malmö och Landskrona och staden har tågförbindelse med Sverige. Klimatet är också inbjudande, med mildra vintrar och varma sommardagar. Temperaturerna sträcker sig från dryga 1 – 2 grader under mitten av vintern till uppemot 20 – 25 grader under högsommar.

Resa och boende

De flesta besökare anländer med flyg till flygplatsen Kastrup Airport. Därifrån tar man sig enklast, och snabbast, med expresståg. Tågresan från Kastrup till Köpenhamn tar dryga 10 – 12 minuter, tåget har minst fyra avgångar per timme, och priset är högst överkomligt. Den som vill kan förstås istället ta en taxi, vilket dock som regel kostar betydligt mer och restiden är också betydligt längre.

Utbudet av boende i Köpenhamn är stort och det allra mesta ligger i medelprisklass, vilket är något dyrare än motsvarande i Sverige. Däremot håller boendet en mycket hög nivå vilket innebär att besökare som regel kan få ett bra boende till bra pris. Det är en god idé att boka i förväg, gärna i samband med att resan bokas, för att försäkra sig om att få bästa möjliga boende till bra pris. Eftersom Köpenhamn är värd åt en mångfald mässor och många affärsresenärer passerar där kan det ibland vara svårt att hitta boende på plats om man inte har bokat.

Mat och dryck

Mycket av den mat som serveras på restauranger är traditionella danska maträtter, vilket besökare inte bör missa. Samtidigt är också det internationella köket stort i Köpenhamn och det går lika lätt att hitta en god pizza som ett danskt smørrebrød. Priserna är något högre på danska restauranger än på svenska, men variationen är stor så det går som regel att hitta något som passar såväl smak som plånbok.

Utbudet av pubar, barer och klubbar är också stort i Köpenhamn. Framförallt klubbar, som finns i många varianter och teman. Som är vanligt i Norden är klubbarna främst öppna torsdagar till söndagar, till skillnad från pubarna, som ofta har öppet alla eller de flesta dagar i veckan. De allra flesta återfinns i, eller i närheten av, centrum.

Aktiviteter och sevärdheter

Köpenhamn kännetecknas av breda boulevarder, smala gränder, lummiga parker samt ett pulserande gatuliv. Den viktiga symbolen för Köpenhamn är den blott 125 centimeter höga figuren ”Den lille havsfruen” som invigdes 1913. Figuren föreställer huvudpersonen i HC Andersens saga Den lilla sjöjungfrun. Mittemot centralstationen ligger Tivoli, som är en av världens äldsta nöjesparker. Längs parken går H.C Andersen Boulevard med Köpenhamns rådhus på andra sidan. Byggnaden är dekorerad med en mängd skulpturer och Rådhustornet är med sina 113 meter Danmarks högsta torn. 

Ströget är en av världens längsta bilfria gator och den centrala gatan genom Köpenhamn. Längst den ligger både Rundetorn och Treenighetskyrkan, två av stadens mest kända byggnader. Andra sevärdheter i staden är Christiansborgs slott, Slotskirke, Nyhavn, Rosenborgs slott, Amalienborg och Kongens nytorv. I Köpenhamn ligger Christiania som etablerades 1971 som ett tillhåll för människor med alternativa livsstilar. Även ungdomshuset som ligger på Jagtvej 69 har dragit till sig en mängd nyfikna turister sedan det stormades och revs i mars 2007.

Lämna en kommentar