Reseguide till Helsingör

Helsingör ligger på ön Själlands nordöstra sida, i Danmark, precis rakt över sundet från Helsingborg.
 
Helsingör har historia som sträcker sig tillbaka till 1200 talet och har idag fortfarande kvar bebyggelse fornminnen från medeltiden som visar på hur Helsingör en gång i tiden var en framgångsrik handelstad. Helsingör är en hamnstad, som bland annat trafikerar Helsingborg med ett flertal rutter varje dag, och staden hade en stor betydelse för landets intäkter under 1500 talet då den ökande handeln i området ledde till att det infördes en tullavgift för att passera, vilket även gynnade stadens tillväxt då flera fartyg passade på att köpa proviant i samband med att de betalade tullavgifter.

Den ökade sjötrafiken innebar även många andra fördelar som bland annat att man kom i kontakt med utländska idéer och kunskap som mötena mellan olika kulturer medförde. Tyvärr var det inte bara av godo då kontakten även medförde att pestsmittan snabbt spred sig i Helsingör och dödade under loppet av ett år, 1710, en tredjedel av stadens invånare.
Helsingör ligger i ett naturrikt område med närhet till skogar, sjöar och havet, där man hittar ett flertal stränder.
Helsingör är ett populärt resmål för svenskar som reser över sundet för att semestra några dagar i en vacker stad som även erbjuder en del aktiviteter och ett trevligt nöjesliv.

Sevärdheter

Förutom de vackra omgivningar som Helsingör bjuder på som skogar, sjöar, fiskebyar och sandstränder så finns det en hel del sevärdheter som bland annat berättar om stadens historia.

Om man har läst Hamlets böcker kan ett besök på Kronborgs slott, som ligger beläget i Helsingörs norra delar, ge en del upplysningar. Här framfördes Hamlets Shakespeare och slottet ger en del information om denna tid. Slottet är en vacker renässansbyggnad som även har ett museum där man kan få reda på mer om den handel och den sjöfart som under medeltiden gjorde Helsingör till en av de viktigaste städerna i regionen.

S:t Marie kyrka, som under 1400 talet utnämndes till ett karmelitkloster, är nordens bäst bevarade klosterbyggnader. Här kan man få en översikt över hur klosterlivet var.

Är man intresserad av uppfinningar, ångmaskiner och flygplan kan ett besök på Danmarks tekniska museum i Helsingör vara en upplevelse. Här får man följa utvecklingen genom århundrade avseende tekniska uppfinningar och även se en hel del ångmaskiner, flygplan och bilar.

Om man inte är rädd för spöken är ett besök vid ruinerna av Gurre Slott, som byggdes under 1100 talet och ligger beläget 9 kilometer utanför Helsingör, en upplevelse. Här kan man ta del av historien kring forntiden.

Att göra

Helsingör erbjuder ett flertal aktiviteter för sina besökare och främst under sommartid så lockar Helsingörs vackra stränder solbadare från hela regionen.

I Helsingör erbjuder även andra roande aktiviteter såsom minigolf och bowling. För den som är intresserad av natur finns ett flertal vandringsleder genom skog och mark. Längs hela kusten finns det utmärkta fiskelägen och är man intresserad av havsfiske anordnas fiskturer från Helsingörs hamn.

Om man gör ett besök i slottsparken vid Fredensborg Slott får man uppleva vackra trädgårdar och intressanta skulpturer. Här finns 16 km gångväg och alléer som går runt i de vackra omgivningarna och den vackra trädgården.

Lämna en kommentar