Reseguide till Billund

Billund är en stad och kommun i den södra halvan av Danmark, där själva staden är relativt liten med lite drygt sex tusen invånare. Mest känd i omvärlden är Billund förmodligen främst som hemvist åt Lego, både tillverkningen av de världsberömda leksakerna och Legoland.

Sedan det första Legoland uppfördes i Billund på 1960-talet har flera parker uppförts både i Europa och i USA, men originalet står kvar i Danmark och är mer populärt än någonsin. Mer än en miljon turister besökare parken i Billund varje år, och det är inte särskilt svårt att lista ut varför. Parken består av ett flertal olika temadelar, där varje tema har en motsvarighet i leksaksserien. Även om Legoland förmodligen uppskattas allra mest av de yngsta i familjen är ett besök lika minnesvärt för alla, och en lika unik erfarenhet som att besöka Disneyland.

Den största delen av den lokala ekonomin kretsar också av naturliga skäl kring Lego, på ett eller annat vis. Klimatet är tempererat med tydligt utpräglade säsonger och temperaturerna sträcker sig från omkring noll grader under mitten av vintern till dryga 20 grader under sommaren.

Resa och boende

Det smidigaste sättet att ta sig till Billund är via flyg, eftersom ingen järnväg passerar genom staden. Det går givetvis också ta sig till Billund med egen bild eller buss. Resenärer som flyger landar på Billund Airport, som rentav är en av de största flygplatserna i hela Danmark. Från flygplatsen till centrum tar man sig snabbt och enkelt med buss, taxi eller hyrbil. 

Det finns ett gediget utbud av boende i Billund, men med tyngdpunkten på familjeboende som större lägenheter, stugor och campingplatser. Några hotell finns dock och de håller hög standard, vilket också betyder relativt höga priser. Boende finns också i Legoland Village, som är ett slags blandning av vandrarhem och camping. Desto tidigare man bokar desto större är chanserna att hitta ett bra men också billigare boende.

Mat och dryck

Det finns förvisso en del restauranger i Billund, men orten är liten och de restauranger som  finns serverar huvudsakligen enklare mat och snabbmat. À la carte serveras på de större hotellen i Billund, som har mycket uppskattade restauranger, men det finns också ett flertal restauranger i grannstäderna som bara är några mil bort.

Något uteliv att tala om finns inte i Billund, och den som vill skaka loss på ett hett dansgolv har bättre alternativ. Vill man bara ta en svalkande dryck i gott sällskap kan man dock utan problem göra det i Billund, antingen på Dansk Mjöd på Klövermarken eller i hotellens barer. 

Aktiviteter och sevärdheter

Även om mycket av Billund kretsar kring Lego, både vad gäller turism och ekonomi, så finns det mycket mer att utforska. Legoland är ett givet besöksmål som man kan utforska under flera dagar, men varför nöja sig där?

Besökare som anländer under sommaren och har intresse för naturen kan utforska landskapet på cykel eller till fots. Möjligheterna till fiske är också goda, tack vare så kallad put-and-tanke vilket innebär att ädelfisk inplanterats i de lokala fiskevattnen. Givskud Fiskesö kan erbjuda vackra vattenfall och mer utmaning, medan Vester Mölle har en barnsjö som passar utmärkt för de mindre i familjen.

De som gillar golf kan också stilla sitt lystmäte på någon av de flera närliggande golfklubbarna. På Jelling Golfklub hittar man vacker utsikt och 18-håls bana, och på Veije Golf Club finns en bana på 27 hål. Varma dagar kan det vara skönt att svalka sig med ett dopp på badplatsen, Kvie Sö, som bäst avrundas med ett besök i pannkaks-restaurangen bredvid stranden.

Är man intresserad av kultur och historia finns dessutom flera bra alternativ. Karensminde är namnet på det agrikulturella museet som finns i Grindstedt utanför Billund, där besökare får en inblick i hur jordbruket såg ut i regionen i början av 1900-talet. I Veije hittar man Veijle Kunstmuseum, som har en fascinerande utställning av främst danska konstnärliga talanger.

Lämna en kommentar