Reseguide till Århus

Århus är en hamnstad i Danmark, beläget i kommunen med samma namn. Med sina drygt en kvarts miljon invånare i själva staden, och ytterligare hundra tusen resten av kommunen, är Århus en av de största regionerna i hela landet. Utöver att Århus är en av de största städerna är den dessutom en av de äldsta i Danmark.

Hur länge platsen där dagens Århus ligger varit bebodd är ännu mestadels okänt, men staden grundades formellt för drygt 1300 år sedan. Det strategiskt viktiga läget gör det sannolikt att staden uppfördes antingen för handel eller försvar, troligtvis båda delarna. Oavsett vilket var tillväxten stark och ihållande, och först under senare delen av medeltiden blev staden föremål för stridigheter på allvar.

Den ena belägringen avlöste den andra under 1600-talet, och ockupationerna och invasionsförsöken kom att fortsätta ända fram till tidigt 1800-tal. När många och långa konflikter äntligen upphörde började tillväxten ta fart igen och än idag centrerar mycket av den lokala ekonomin kring hamnen och sjöhandeln. 

Turism är en växande del i näringen och allt fler upptäcker Århus som den perfekta destinationen för semester eller andra besök.

Resa och boende

Merparten av besökarna anländer via flygplan eller tåg. Tåget anländer till stationen i Århus, som är centralt beläget mitt i Århus, och dessutom komplett med köpcentra och restauranger för den som har rest långt och vill slappna av lite. Besökare som flyger landar på Aarhus AIrport i Tirstrup som ligger några mil utanför Århus. Mellan flygplatsen och centrum tar man sig smidigt med buss, eller om man så föredrar, taxi.

Utbudet av hotell är genomsnittligt, och de flesta håller god nivå, men priserna är också något högre än motsvarande standard i grannländerna. Århus är en populär destination och desto tidigare man bokar sitt boende desto större är chansen att få ett bra pris. Besökare rekommenderas att boka boendet senast i samband med att resan bokas. Det händer att merparten av boendet är fullbokat under konferenser och andra evenemang.

Mat och dryck

Restaurangscenen i Århus är omfattande och imponerande på mer än ett sätt. Det finns oräkneliga restauranger, betydligt fler än vad man kan förvänta sig av en medelstor stad, men de håller dessutom en ovanligt hög kvalitet. Mat är något man tar med stolthet på i Århus och det gäller lika väl för det enkla kaféet som den exklusiva restaurangen. Ett besök på Valhalla på Åboulevarden, med sin prisvärda och smakrika buffé, är nästan obligatoriskt.

Pubar och barer finns varstans i Århus, och dessutom en och annan välbesökt nattklubb med tillhörande dansgolv förstås. Barkulturen är stark i Århus och särskilt tyskt och irländsk tema tillhör vanligheterna.  Gillar man sport är Bridgewater på Åboulevarden ett givet val. Är man ölkännare med smak för ljust öl kan Die Kleine Bierstube på Frederiksgade vara ett bra alternativ, och föredrar man mörkt öl finns mycket goda smaker att välja mellan på Flintstone på Rosenkrantzgade.

Aktiviteter och sevärdheter

Århus har en lång och spännande historia, något som är allestädes närvarande när man vistas i staden. Längs de mysiga kullerstensgatorna finns många flera hundra år gamla, vackra och ofta majestätiska byggnader. Katedralen, Domkirke, är ett bra exempel på det, som tronat över staden i över 800 år. Det går utmärkt att spendera både en eller två dagar på stadens många fik och kaféer och bara njuta av utsikten.

Vill man fördjupa sig lite mer kan något av stadens museer stå till tjänst. Bymuseet på Carl Blochs Gade är Århus officiella museum, med fina utställningar som berättar stadens historia på ett utmärkt vis. Aros, på Aros Allé, ägnar sig helt åt stadens konsthistoria och kultur. Vikingamuseet på St Clemens Torv är mer blygsamt i antal föremål, men de som finns har desto fler år på nacken.

Närheten till naturen gör att det finns massor av roliga aktiviteter bara ett stenkast från centrum, och de som vill klättra i berg kan göra det lika fullt som den som vill prova på hästridning kan göra det. Vill man göra något mindre fysiskt krävande kan botaniska trädgårdarna, Botanisk Have, eller någon av Århus många parker vara ett alternativ.

Lämna en kommentar