Reseguide till Larnaca

Larnaca är en av världens äldsta städer. Den har enligt legenderna, i motsats till andra historiska städer, varit bebodd oavbrutet genom tiderna enda sedan Noahs barnbarn, Khittim, anlade första bosättningen där för ungefär 6000 år sedan. Boplatsen kallades då Kition. Det var under det Ottomanska stormaktsväldet staden verkligen blomstrade. Den blev då en av Cyperns mäktigaste center inom både politik och handel. Cypern koloniserades av britterna i 1878, och ön blev först 1960 en självständig stat. Larnaca är numera en av öns mest populära turiststäder.

Sevärdheter

Ancient Kition

Här finns ruiner från 13de århundradet efter Kristus. Av dessa är den mest intressanta Phoenician Temple of Astarte som är byggd på resterna efter ett tidigare tempel från bronsåldern. Det är idag inte tillåtit att göra fler utgrävningar i Kition då man tidigare har skadat den historiska platsen mer än man har gagnat den historiska vetenskapen.

District Museum

Detta moderna museum har ett urval av historiska artefakter från den Neolitiska perioden till den Romanska perioden. Här hittar du en samling av intressanta alabastervaser, kalkstens sigill, verktyg och många andra historiskt berättande objekt från denna ålderdomliga stads historia.

Larnaca Medieval Museum

Medeltidsmuséet kan erbjuda spännande historiska inblickar bara genom byggnaden det finns placerad i. Fortet som inhyser museet byggdes om senast under den Ottomanska perioden. Under det brittiska herraväldet användes fortet som fängelse. Byggnaden som byggdes 1625 är beläget vid vattenfronten och har underbara vyer mot det turkosa Medelhavet. Det mest intressanta är dock själva samlingarna i museet. Dessa är några av stadens bästa och mest välbevarade historiska artefakter. Museet är absolut värd ett besök!

Church of Ayios Lazaros

Man får inte glömma att nämna denna fantastiska kyrka som enligt stadens historieberättare var stället där Lazarus återuppstod. Man kan se kyrkans spira på långt håll. Byzantine Museum är ändå den mest intressanta attraktionen i Church of Ayios Lazaros. Som besökare får du heller inte missa Tomb of Lazaros som visserligen är tom, men gjord i vacker marmor.

Mat och dryck

Till följd av att Larnaca är en kuststad är fokus stort på fisk och skaldjur. Förutom havets läckerheter erbjuder det traditionella köket många delikata rätter med kött som huvudingrediens. Du bör pröva deras KlefticoSouvla eller den, för oss nordbor kanske mest kända, Moussaka. Dessa tre rätter har alla kött som huvudingrediens. Lamm-, get- eller fläskkött är vad som gäller. Om du vill ha en annorlunda upplevelse skall du även pröva de små korvarna som kallas Shieftalies. Försök hålla dig borta från de typiska turiststråken i ditt sökande efter en trevlig restaurang att tillbringa kvällen på. Där hittar du endast dyr mat som absolut inte är värt pengarna! Du måste räkna med att vänta med din middag till efter 19.00. Det är först då de flesta restauranger öppnar för kvällen. Om du däremellan behöver ett mellanmål efter dagens exkursioner kan du söka upp ett av de lokala kebabställena som finns överallt i staden.

Om du besöker Larnaca under sommarhalvåret kanske du kommer känna behov av att kyla ner dig med en kall öl. Cyperns mest kända inhemska öl kallas Keo, och började produceras redan 1951. Detta är en välsmakande, ljus öl som säkerligen kan släcka den trötta turistens törst på varma Cypriotiska sommardagar. Till middag finns det ett stort antal lokala viner av mycket god kvalité att välja på. Det finns ingen chans att du kommer gå hungrig och törstig till sängs i denna härliga kuststad!

Shopping

Shopping är alltid en intressant aktivitet när man är ute och reser. Oavsett om man reser som backpacker med en mindre budget, som vanlig turist eller som lyxkonsument. Här i Larnaca finns det något för alla. Det finns lokala marknader där man kan hitta lokalt hantverk till rimliga priser. Det mest kända hantverket är spetsarbeten. Man kan även köpa med sig lokalt tillverkade såpor, honung och annat smått och gott hem. Kläder kan man hitta till bättre priser än i resten av EU, men det som är mest värdefullt att handla som turist är skinn. Man kan få uppsytt kläder i skinn av bra kvalité för mycket rimliga priser jämfört med i andra europeiska länder.

Om du tycker priset på ett par jeans är lite högt kan du göra ett försiktigt, artigt försök att få ett lägre pris. Cypern är dock absolut inte rätt land att försöka pruta som man kan göra i vissa andra närliggande länder!

Att göra

Vill du dansa morgonen in under din semester i Larnaca skall du besöka Club Memphis eller Scaliano. Dessa är två av den förhållandevis lilla stadens populära nattklubbar. Larnaca har ett mycket stort utbud av barer och nattklubbar varav de flesta ligger med underbar närhet till havet. Är du en pubmänniska finns det ett antal engelskinspirerade barer att välja på.

Kulturella evenemang och festivaler

Det finns endast en teater, Theatre Antidote. i Larnaca. Denna spelar däremot engelskspråkiga pjäser året om. Utbudet av kulturella evenemang är inte så mångfaldigt. Det är snarare intressant ur en lokal synvinkel och det finns evenemang utspritt över hela kalenderåret.

Under juli månad är det Festival of the Floods som upptar stadens invånare och besökare. Du bör vara uppmärksam på att sjösidan är stängt för trafik under kvällarna den perioden festivalen pågår. Vill du åka söderut för att få en paus från den kalla nordiska vintern är det att rekommendera att du åker i februari. Då intar årets karnevalsparad The Palm Trees Promenade staden med musik, dans och spännande maträtter att prova på.

Vill du istället förlänga sommaren med ett besök på Cypern bör du inte missa The Kypria Festival. Detta är det viktigaste kulturella evenemanget på ön. Festivalen pågår från september till oktober. Man får möjligheten att se och höra artister som i världssammanhang utmärker sig inom sin kulturella genre. Både teaterpjäser, dansföreställningar och underbara musikaler fyller staden med sina konstnärliga vibrationer. Varje föreställnings biljettpris ligger mellan 70 – 150 svenska kronor.

Boende

Vill du kunna titta ur fönstret varje morgon och känna din själ vakna upp i takt med vågornas brusande mot stranden? Då bör du välja att bo på ett av Larnacas hotell med utsikt över stranden. Prova Palm Beach Hotel & Bungalows där det finns rum med utsikt över trädgården eller havet. Priserna sträcker sig från cirka 1100 svenska kronor för två  personer i ett dubbelrum. Detta är ett fyrastjärnors hotell med flera swimmingpoolar och annat tillbehör som gör livet mycket komfortabelt för sina gäster.

Då staden är en typisk charterstad är det mycket begränsad tillgång på billiga alternativ som vandrarhem och små hostels. Du kan endå hitta några få vandrarhem som har enkelrum från knappt 300 kronor per natt. Cyprus villages erbjuder dubbelrum för knappt 300 kronor per natt per person. Är man ensam resande måste man betala det dubbla för rummet. Vill man åka bort för att få sitt förråd av vitamin D påfylld och känna värmen genomstråla kroppen inför vinterns långa, kalla dagar kan det vara värt att åka till Larnacas oavsett priserna på hotellen. Det är du som gör dina egna prioriteringar. Vi hjälper dig bara på traven med intressant information om olika resmål.

Ta sig runt

Larnaca är en så liten stad att du kan ta dig runt genom att promenera. Om du har varit ute sent och njutit av utelivet en varm sommarnatt kan du ta en taxi tillbaka till hotellet. Kostnaden för en taxiresa skall betalas per meter, men ofta går inte chaufförerna inte med på detta. I stället för att bli irriterad kan det kanske vara ett bra val att göra en nattvandring med dina vänner eller familj längs den underbara strandpromenaden tillbaka till hotellet?

Ta sig dit

Larnaca International Airport är Cyperns huvudflygplats. Denna ligger ungefär 4 km från Larnaca. Den andra flygplatsen på ön är Paphos International Airport. Det mest vanliga sättet att ta sig från Larnaca flygplats till Larnaca är att hyra en privat taxi. En bil för fyra personer kostar cirka 170 kronor enkel väg. På charterresor ingår det oftast flygbussar för de resande.

Lämna en kommentar