Reseguide till Ayia Napa

Ayia Napa är ett resmål i södra Cypern, berömt för sandiga, sköna stränder och säker sol. Namnet betyder ungefär ”Helig dalgång”, och Ayia Napa har sedan 1500-talet också varit hemvist åt ett kloster. Utöver klostrets medlemmar har Ayia Napa inte varit bebodd i någon märkvärd utsträckning före 1800-talet, och platsen var inte heller föremål för särskilt många besökare förrän under senare halvan av 1900-talet. I dagsläget är det dock ett ofantligt populärt resmål, särskilt bland yngre och barnfamiljer, som söker avkoppling, omväxling eller heta dansgolv!

Merparten av besökarna är från England, men en stor del kommer också från Skandinavien, Frankrike och Tyskland. Bland yngre vuxna är det främst Ayia Napas oslagbara dans- och klubbscen som lockar. Det drömlika klimatet är ett av de varmaste i Europa, med en genomsnittlig temperatur – året runt – på ca 24 grader. Sommaren är dessutom betydligt längre, och soligare, än i många andra orter i Europa. Regn är mycket sällsynt och när det väl regnar är det sällan några större mängder.

Staden delar flygplats med flera andra närliggande resmål och det är flygplatsen Larnaca Airport som är aktuell för de flesta. Besökare tar sig som regel vidare antingen med charterbuss eller taxi, och resan tar ca 45 minuter.

Boende 


Boende finns i flera former – från hotellrum till villor – och med varierande prislapp. De flesta besökare som anländer med familj, och inte bor på hotell, hyr antingen en egen villa eller en lägenhet för att  på så vis kunna bo billigare och större. Hotellen håller överlag god, men varierande, standard och den som väljer att boka flyg och boende separat bör undersöka att boendet håller en tillfredsställande nivå på förhand.

Mat och dryck


Den lokala maten består till stor del av exotiska frukter, grönsaker, grillade kött med spännande kryddning eller marinad, och det mesta tillagas över öppen eld eller i ugn. De flesta maträtter som servera på turistställen är av enklare typ, men prisvärda och smakrika.

Det Ayia Napa är mest känt för är sitt uteliv. Antalet nattklubbar, krogar och barer är närmast oändligt och de allra flesta är välbesökta och stora. Konkurrensen är så pass stor att man utan några problem kan förhandla till sig en gratis drink eller två för att välja en klubb över en annan. De flesta klubbar har öppet till gryningen, eller rentav dygnet runt, vilket bidragit till att många besökare passar på att besöka någon mindre bar eller pub under kvällen för att först senare röra sig mot dansgolven. Dessa är ofta ganska tomma före klockan tio eller elva på kvällen. Värt att ha i åtanke är också att eftersom merparten av besökarna kommer från England så är priserna satta därefter, vilket innebär att en kväll på krogen på Ayia Napa ganska lätt kan bli dyr.

Aktiviteter och sevärdheter


Ayia Napa erbjuder ett flertal stränder, den ena sandigare än andra. Nissi Beach är en av de mest populära, vilket också betyder att det gäller att komma tidigt för att få tag på en bra plats. Grecian Bay, å sin sida, är lika inbjudande den med, men betydligt mindre välbesökt vilket gör det lättare att få tag på en bra plats.

Utöver sol, bad och dans finns också goda möjligheter till spännande shopping. Besökare passar ofta på att fynda på resan, inte sällan handgjorda konstverk eller annat som är lokalt tillverkat. Det främsta historiska besöksmålet är klostret (Ayia Napa Monastery) som står kvar sedan 1500-talet, men därutöver finns också två museer; Museum of Marine Life och Museum of the Sea. Dessa ligger i anslutning till stadens ”Town Hall”, stadshuset.

Lämna en kommentar