Cypern

Cypern har länge varit ett turistparadis för nordiska resenärer. På ön, som ligger i medelhavet, stöter man på det bästa av både den grekiska och den turkiska kulturen. Cypern blev självständigt 1960 och sedan 1974 är ön delad mellan grekcyprioter och turkcyprioter. Cyperns huvudstad Nicosia delas av de både folkgrupperna. Det är den grekiska sidan som är den populäraste att besöka. Här finner man vackra stränder och en matkultur från både den turkiska och den grekiska kulturen. Ön har även ett bra nöjesliv och aktiviteterna för turisterna är främst baserat till stränder och havet. Cypern är medelhavets tredje största ö och är belägen strax utanför Turkiets kust. Även fast Cypern ligger i Asien tillhör den Europa på grund av öns kulturella samhörigheter.

Fakta

Huvudstad: Nicosia Språk: Grekiska, turkiska Invånare: c:a 0,8 miljoner Valuta: EURO, 1 Euro = 100 Cent Tidsskillnad: +1 timmar Visum: Nej, Ingår i EU Vaccinering: Nej

Klimat

Cypern har, precis som andra länder runt medelhavet ett mycket varm klimat året om. Sommaren kan vara mycket het och torr. Under perioden oktober till och med mars har Cypern regnperiod. Även om det faller regn många dagar är nederbörden relativt liten. I bergen förekommer det snö och vid rikligt snöfall finns skidorter öppna som erbjuder utförsåkning.

Boende

Cypern är ett attraktivt turistmål och det finns mängder av hotell och vandrarhem. Under högsäsong kan man behöva boka hotell i turistområdena. Utanför turistområdena finner man både vandrarhem och campingplatser. För besökare som vill stanna en längre tid finns hus att hyra.

Transporter

Buss

Cypern har ett bussnät som trafikerar de större orterna på ön. Tåg saknas helt.

Båt

Det går många båtar och färjor från Cypern. Med båt kan man ta sig till GreklandTurkietIsrael eller Libanon. Båtarna går från båda sidorna av ön.

Taxi

Det finns olika typer av taxibilar på Cypern. Dels finns taxi som kör enbart med full bil mellan två städer. Det finns också en stadstaxi som kör i städerna och alltid med taxameter. Om man ska bege sig ut på egen tur utanför städerna finns speciella taxistationer som tillhandahåller den tjänsten. Dessa kör utan taxameter och man gör om priset innan resan.

Att tänka på

Det finns gränsövergångar mellan den turkiska och den grekiska sidan där man kan gå över. Man bör undvika att hamna för nära gränsen på andra ställen än de som anvisats. Att hyra bil på Cypern är populärt. Tänk på att det råder högertrafik på ön.

Destinationer i Cypern

Larnaca

Larnaca är en av världens äldsta städer. Den har enligt legenderna, i motsats till andra historiska städer, varit bebodd oavbrutet genom tiderna enda sedan Noahs barnbarn, Khittim, anlade första bosättningen där för ungefär 6000 år sedan. …

Läs mer

Ayia Napa

Ayia Napa är ett resmål i södra Cypern, berömt för sandiga, sköna stränder och säker sol. Namnet betyder ungefär ”Helig dalgång”, och Ayia Napa har sedan 1500-talet också varit hemvist åt ett kloster. …

Läs mer

Lämna en kommentar