Reseguide till Santiago

Santiago, även kallad Santiago de Chile, är både huvudstad och största stad i Chile. Tack vare Santiagos växande handel och starka politiska och kulturella inflytande har staden blivit en av de mest välutvecklade och moderna i regionen. Eftersom mycket av arkitekturen och stadslandskapet ser traditionellt ut erbjuder det en intressant kombination med spännande kontraster för besökare.

Staden grundades formellt av spanska utforskare under mitten av medeltiden. Lokalbefolkningen uppskattade inte den spanska expansionen, vilket ledde till ett flera år långt krig. Kriget slutade med att större delen av den tidigare lokalbefolkningen tvingades flytta, och läget stabiliserades. Staden förblev i praktiken en hårt kontrollerad spansk koloni i flera hundra år, men Chile krävde slutligen sin självständighet under första halvan av 1800-talet.

Efter frigörelsen började tillväxten ta fart på allvar, eftersom Santiago kunde bygga skolor och investera i det egna samhället på ett helt nytt sätt. Tack vare att man byggde ut järnvägar och infrastruktur tidigt kunde också handeln fortsätta att blomstra, och allt fler företagare såväl som arbetare sökte sig till Santiago. Staden klarade sig dessutom oskadad genom båda världskrigen, men har å andra sidan drabbats hårt av jordbävningar.

Klimatet är attraktivt året runt, med temperaturer från 5 – 10 grader under svala nätter till 25 – 30 grader under soliga dagar. Regn är ovanligt året runt, med undantag för högsommar. Santiago är ett utmärkt resmål oavsett årstid, men är mest populärt under höst och vår, då temperaturerna är mest behagliga.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till flygplatsen Santiago Airport, som ligger en bit utanför staden. Mellan flygplatsen och centrum tar man sig smidigast och billigast med flygbussar. En taxi är för det mesta ett bättre och snabbare alternativ, och är inte heller särskilt dyrt. Det är dock vanligt med mindre pålitliga, illegala taxis så välj alltid en taxi från ett större bolag där taxichauffören har certifikat.

Utbudet av boende i Santiago är ganska stort, om än störst i de lägre prisklasserna. Standarden är högst varierande och besökare rekommenderas välja ett boende med minst fyra stjärnor. Obehaget kan vara stort för den som väljer det billigaste möjliga och får ett boende utan exempelvis luftkonditionering.

Mat och dryck

Den lokala matkulturen är till lika delar traditionell och internationell. Klassisk Chilensk mat, kryddstark och smakrik, serveras för det mesta som snabbmat men även på mer exklusiva restauranger. Asiatisk mat är särskilt populärt bland lokalbefolkningen. Aqui Esta Cocoa i Providencia är känd för sina utsökta fiskrätter och Anakena på Avenue Kennedy lockar med intressanta tolkningar av rätter från hela världen.

Utescenen i Santiago är pulserande, och det är inga problem att hitta en mysig pub eller ett välfyllt dansgolv. Utelivet är dock till stor del samlat i ett fåtal kvarter, såsom Barrio Bellavista, där man finner allt från jazzklubbar till barer. Runtom parken Plaza San Enrique i Lo Barnechea återfinns Santiagos hetaste dansklubbar.

Aktiviteter och sevärdheter

Trots att Santiago har en relativt kort historia är stora delar av staden välbevarad från äldre tider. Man kan utan problem spendera en dag bara med att strosa fridfullt nedför gamla gator, avnjuta en god fika på någon uteservering och sedan runda av med en välsmakande middag.

Vill man dyka lite djupare i Santiagos kultur finns också utmärkta alternativ, såsom kulturcentret Palacio de La Mondela, som ligger precis vid palatset med samma namn. Där hittar man en fascinerande och ständigt föränderlig utställning av lokalt producerad konst av många olika slag. Palatset, som varit presidentens residens, är i sig givetvis också väl värt ett besök.

Santiago är en vacker stad, men det är inte alltid lätt att se hela bilden från gatunivå. Därför kan ett besök till parken Parque Metropolitano vara en god idé, där man utöver själva parkens botaniska trädgård och zoo, också har en magnifik utsikt över landskapet.

Den lite mer äventyrslystne kan också hitta många roliga aktiviteter, såsom bergsklättring, naturvandring och skidåkning.

Lämna en kommentar