Chile

Chile är en mytomspunnen republik, beläget vid Sydamerikas västra kust, gränsande till bland annat Peru och Bolivia. Landets rykte i omvärlden har under 1900-talet inte varit det allra bästa tack vare bland annat kraftig politisk turbulens och en ökänd diktatur. I dagsläget är Chile ett ganska välmående land med ekonomisk tillväxt och en stabil politik, men det är fortfarande lite av en okänd pärla för turister.

Platsen där Chile ligger har varit bebodd länge, men exakt hur länge är forskarna inte helt eniga om. Vad man däremot är ganska säkra på är att bosättningar fanns för mer än 5000 år sedan. Spanska utforskare anlände så sent som under medeltiden, och då egentligen av misstag. Kort därefter började platsen koloniseras och ett långvarigt, utdraget krig mellan kolonisatörerna och lokalbefolkningen följde. Det spanska inflytandet växte gradvis ändra fram till dess att den franska kejsaren Napoleon invaderade Spanien

Under kaoset som följde i Spanien såg Chile sin chans och utropade sig till en självständig stat, och redan från början följde man den franska demokratimodellen. Den ekonomiska utvecklingen var dock problematisk för Chile i början av 1900-talet, något som man inte lyckades lösa med politiska reformer. Under 1970-talet genomförde generalen Pinochet en statskupp och införde därefter en totalitär diktatur med sig själv som diktator.

Efter att Pinochet avgick 1990 har Chile snabbt rört sig från korruption och slutenhet och dess politiska system kännetecknas idag åter av demokratiska principer. Den chilenska marknaden har öppnats upp för världen, precis som dess gränser. Numera upptäcker allt fler resenärer allt det fantastiska som Chile har att erbjuda – från natursköna berg och dalar till mysiga restauranger.

Resa och boende

Besökare från Skandinavien behöver inte ansöka om visum för kortare vistelser. För vistelser under fyra veckor räcker giltigt pass för att beviljas inträde i landet. Notera att Chile är mycket mån om sin naturliga flora och fauna, och införsel av såväl frukter som mat är strikt begränsat.

Besökare anländer oftast med flygplan och då till flygplatsen utanför Santiago, Arturo Merino Benitez International. Det finns även andra flygplatser i Chile, men dessa är mycket mindre trafikerade. Förbindelserna är goda och det är lätt att ta sig till och från flygplatserna i allmänhet och i Arturo Merino Benitez i synnerhet. Av resebolag eller hotell arrangerad transfer-buss tillhör vanligheterna, men annars finns också taxibilar och bussar att tillgå.

Utbudet av boende är stort i Chile men standarden varierar kraftigt, och så även priserna. Ett genomgående bra alternativ är att välja ett hotell som tillhör en större, gärna internationell, hotellkedja för att få god standard till bra priser.

Mat och dryck

Den chilenska matkulturen är berömd världen över för sina kryddstarka, spännande kombinationer av enkla ingredienser, med tyngdpunkt på grönsaker. Restaurangscenen i de större städerna erbjuder också i allt större utsträckning internationella menyer. Den som så önskar kan därför utan problem äta en god sushi till lunch och en empanada de queso till middag.

Många fina viner produceras i Chile och dessa serveras över hela landet, inte sällan till fyndpriser. De goda vinerna hittar man hos Chiles många pubar och barer. Nattlivet i Chile tillhör regionens allra bästa och man kan hitta ett pulserande dansgolv i de större städerna lika lätt som man kan hitta en mysig bar i de mindre städerna.

Aktiviteter och sevärdheter

Chile har en lång historia, ett rikt kulturarv och en fantastisk natur, något som besökare numera enkelt kan ta del av. Till de mest populära besöksmålen hör det flera hundra år gamla presidentpalatset, Palacio de la Moneda, i Santiago. Museet de Colchagua i Santa Cruz tillhör också de absoluta godbitarna med en av kontinentens mest imponerande samlingar av historiska föremål.

Föredrar man att vara nära naturen kan en utflykt till San Pedro De Atacama vara på sin plats, där man kan beundra solnedgången över sanddynerna i Valle de la Luna. Namnet kommer från det karga landskapet som liknar månens yta. Villarrica är en nationalpark som omger den än idag aktiva vulkanen med samma namn, och ett besök dit ger garanterat minnen för livet. Terrängen runt om, såväl som det dagliga livet för de närboende, har formats och fortsätter varje dag att påverkas av vulkanens ständigt pyrande glöd.

Destinationer i Chile

Santiago

Santiago, även kallad Santiago de Chile, är både huvudstad och största stad i Chile. Tack vare Santiagos växande handel och starka politiska och kulturella inflytande har staden blivit en av de mest välutvecklade och moderna i regionen. …

Läs mer

Lämna en kommentar