Reseguide till Vancouver

Vancouver är en kuststad, beläget i distriktet Lower Mainland of British Columbia, i Kanada. Staden är Kanadas tredje största och växer än idag otroligt snabbt, mycket tack vare en hög invandringstakt – mer än hälften av invånarna talar inte Engelska som modersmål och nästan en tredjedel talar Kinesiska. Detta har säkert också bidragit till stadens mångkulturella rykte och dess inbjudande atmosfär.

Staden grundades i egentlig mening under senare halvan av 1800-talet, då som en skogsbruksstad och under namnet ”Gastown”. När järnvägen byggdes ut till staden bytte den samtidigt namn till Vancouver, efter officeren som först utforskade området under slutet av 1700-talet. Kombinationen av en välbesökt hamn och goda förbindelser via järnvägen innebar att staden växte rekordartat och hamnen är fortfarande Kanadas största. En stor del av det moderna Vancouver handlar dock mer om konvent, konferenser och mässor snarare än skogsindustri, och är i det hänseendet kanske mest känd som värd för Vinter-OS under 2010.

Även klimatet i Vancouver är inbjudande. Sommarmånaderna är torra, med mycket lite nederbörd, och temperaturerna ofta jämförelsevis höga. Genomsnittstemperaturen under sommaren ligger kring 22 grader med toppar uppåt 30 grader. Vintrarna är mycket milda och även om det snöar ganska mycket så snöar det dock sällan.

Staden har en egen flygplats – Vancouver International Airport – som ligger strax utanför själva staden. Förbindelserna är goda och det går att ta sig vidare med taxi, buss, eller snabbtåg. Tågresan är det vanligaste sättet att ta sig till centrum och tar strax under en halvtimme. Taxi går snabbare men är å andra sidan betydligt mycket dyrare.

Boende 


I allmänhet är boendet i Vancouver relativt dyrt, även om det finns lågprisalternativ. Eftersom staden är värd åt en mångfald mässor och events kan det vara svårt att hitta ett bra boende, eller åtminstone ett boende till överkomligt pris, utan att boka i förväg. Bästa priset får man givetvis om man bokar boendet samtidigt som resan. De flesta av de billigare alternativen finns en längre bit utanför centrum så det kan vara en god idé att tänka på avstånden om man bokar billigast möjliga alternativ.

Mat och dryck


Matkulturen i Vancouver är till största delen internationell. Tack vare den stora, Kinesiska subkulturen är det allra enklast att hitta asiatisk mat, exempelvis sushi, som är både smakrik och prisvärd, i de flesta delar av staden. De flesta traditionella restaurangerna återfinns i Kitsilano eller West End, medan de mer exklusiva finns vid Robson Street.

Pubar och barer finns lite varstans i staden, och det är inte ovanligt att större krogar brygger eget öl, exempelvis Dix BBQ i Yaletown, som sägs vara något alldeles extra.

Det finns också en mångfald nattklubbar, de flesta av dessa i affärsdistriktet vid Granville Street. Nattklubbarna finns i många olika variationer och går i olika teman så det är som regel lätt att hitta något man gillar, och vill man skaka loss på dansgolvet finns inga hinder. Eftersom utelivet är så populärt är det en god idé att försöka ta sig ut tidigt, särskilt eftersom de flesta nattklubbar inte har öppet frampå morgonen.

Aktiviteter och sevärdheter


Eftersom Vancouver är en så pass ung stad finns det inte alltför många historiska byggnader och monument, men det finns trots det ett flertal guldkorn. Stanley Park i West End är ett av de mest välbesökta, och i närheten finns också Gastow; en stadsdel uppkallad efter den ursprungliga staden med ett antal bevarade och restaurerade byggnader från 1800-talet. Stadens universitet (University of British Columbia) huserar också ett Museum of Anthropology som har en av världens främsta arkeologiska samlingar.

Många besökare passar på att ta en guidad tur – de flesta med centrum som utgångspunkt – för att djupdyka i Vancouvers historia. Det finns också ett antal stränder även om Vancouver inte är en utpräglad sol-och-bad-ort, som under varma sommardagar attraherar både besökare och invånare. Under vinterhalvåret är det också vanligt att besökare passar på att prova någon av stadens närbelägna skidbackar (Cypress, Grouse Mountain och Seymor).

Lämna en kommentar