Reseguide till Toronto

Toronto är den största staden i Kanada, sett till befolkning, med sina ca 2,5 miljoner invånare i själva staden och totalt uppemot sex miljoner invånare i regionen. Platsen tros ha varit bebodd i många tusen år, men grundades i sin nuvarande form genom en fransk koloni för ca fem hundra år sedan. Staden har vuxit enormt snabbt, och över hälften av dess invånare har invandrat från andra länder under 1900-talet. Faktum är att endast Miami (USA) har fler invånare födda i andra länder, vilket ger styrka till Torontos rykte som multikulturellt centra.

En konsekvens av detta är att Toronto har blivit en smältdegel av exotiska maträtter, en mångfald språk och en uppsjö av etniska festligheter. Tack vare detta så trycker de lokala myndigheterna de flesta publikationer på uppemot 15 språk, och flera större butiker, affärer och företag har personal som tillsammans talar ungefär lika många språk. Det officiella språket förblir dock engelska, så besökare behöver inte oroa sig så mycket som förundras över detta fascinerande särdrag.

Klimatet kring Toronto är svalt men varierande, med temperaturer nedåt – 5 grader under vintern och uppåt 25 grader under sommarmånaderna. Vädret är ihållande och stabilt men man kan förvänta sig en hel del regn under höstmånaderna.

Toronto har en egen flygplats – Toronto Pearson International – som ligger några mil utanför själva staden. Det finns ingen tågförbindelse med flygplatsen, men det går ett flertal bussar, såväl flygbuss som taxibussar. Man kan räkna med mellan ca 30 – 45 minuters restid från flygplatsen till centrum.

Mat och boende

Utbudet av mat är även det speglat av stadens många kulturer, och det är inga problem att hitta japansk sushi ett stenkast från indisk curry eller amerikansk hamburgare. Mycket av denna mat är dessutom relativt billig, vilket innebär att besökare kan göra ett kulinariskt såväl som prismässigt fynd varenda dag. Den lokala husmanskosten kan sägas motsvara den som finns i exempelvis New York eller San Francisco.

Det mesta boendet ligger i närheten av, eller strax utanför, stadskärnan och utbudet är relativt stort. Det går lika bra bo på vandrarhem med god nivå som i en lyxig hotellsvit, men de flesta fynden står att finna i mellan-prisklassen, eftersom skillnaderna i pris mellan ett bättre vandrarhem eller ett enklare hotell är ganska små.

Sevärdheter

Den som vill göra sin semester eller sitt besök extra minnesvärd behöver sällan gå långt i Toronto. Det största konstmuseet (Art Gallery of Ontario) innehåller en magnifik samling av allt från tavlor till skulpturer, med namnstarka konstnärer som exempelvis Ruben. Vid Parc Downsview återfinns Toronto Aerospace Museum, ett givet besök för den som är intresserad av flyghistoria. Nordamerikas näst högsta byggnad återfinns också i Toronto, nämligen CN Tower, och den långa hissturen till toppen kan vara väl värd med tanke på den fenomenala utsikten som väntar.

Aktiviteter

Många av Torontos besökare passar på och tar en guidad tur antingen i eller utanför staden för att insupa den historiska atmosfären. Särskilt Downtown (”Gamla stan”) är populär för detta ändamål. Toronto har dessutom ett flertal attraktiva stränder kring Lake Ontario för den som vill koppla av, och stadskärnan erbjuder mycket goda möjligheter till shopping.

Största delen av nattlivet är koncentrerat till den del av staden som kallas för ”Clubland”, som erbjuder ett nästan oändligt utbud av pubar, barer och klubbar. De som vill koppla av med någon svalkande dryck kan med fördel göra det på Queen Street eller Adelaide, och de som föredrar att skaka loss på dansgolvet gör det bäst på klubbarna vid Sherbourne eller Yonge Street! 

Lämna en kommentar