Reseguide till Ottawa

Ottawa är huvudstad i Kanada, ett av världens största länder till ytan sett, och är med sina ca 1 miljon invånare också en av Kanadas största städer. Staden är, som så många andra delar av Kanada, tvåspråkig; där engelska är det större och franska det mindre språket. Invånarna talar i allmänhet bara det ena flytande men de flesta som arbetar inom restaurang, hotell eller i butik talar båda språken utan problem. Besökare brukar sällan uppleva några problem att ta sig runt även om man bara kan det ena språket, men det kan vara bra att känna till.

Staden i sin moderna form tog sin början för drygt ett par hundra år sedan, då platsen användes för att avverka och flotta timmar. Utvecklingen tog fart först när staden blev utnämnd till huvudstad – ett politiskt drag som gjordes för att minska konflikterna mellan de franska och de brittiska delarna av befolkningen. Numera är Ottawa den enskilt snabbast växande staden i Kanada, med en hög grad av invandring, och timmerhuggningen är utbytt mot tjänsteproduktion.

Klimatet i Ottawa är svalt, med temperaturer neråt -10 grader under vintern och uppåt 20 grader under sommaren. Staden har en egen flygplats, Macdonald-Cartier International, som främst trafikeras från USA. Många besökare mellanlandar därför ofta i London eller Frankfurt för att sedan ta sig vidare till Ottawa, eller anländer istället Montreal och tar sig därifrån vidare med buss eller tåg. Förbindelserna är mycket goda, men restiden kan variera kraftigt beroende på vilken rutt man tar.

Mat och boende

Den kanadensiska matkulturen är till stor del inspirerad av den amerikanska, franska och engelska, och man talar inte ofta om någon särskild husmanskost. En välkänd specialitet i Ottawa är dock bäversvans, som serveras friterad tillsammans med socker eller glasyr, och påminner om en pannkaka. Den lokala kafékulturen är desto mer utbyggd och besökare kan med fördel ta sig en kopp färskt kaffe nästan var som helst i staden. Särskilt populära är de som återfinns i ”Little Italy”, vid Preston Street.

Boende finns i alla prisklasser och standarden varierar som kan förväntas. I de lägsta prisklasserna finns enklare vandrarhem och i de övre finns lyxigare hotellsviter. Det kan ofta vara en god idé att jämföra flera boenden innan man bestämmer sig, särskilt i mellanpris-klassen, eftersom pris och standard inte alltid går hand i hand.

Sevärdheter

Det främsta besöksmålet kan sägas vara Parliament Hill, Kanadas parlament, som består av några magnifika byggnader uppförda i Gotisk stil. Ett annat väldigt känt besöksmål är Vaxmuseumet. De som hellre föredrar konst kan med fördel titta in på Nationalgalleriet vid Sussex Drive, som har en storslagen samling historisk och modern konst.

Aktiviteter

Ottawa är hemvist åt en mångfald pubar, barer och nattklubbar. Särskilt många av de tidigare återfinns vid ByWard Market, Elgin Street och Bank Street i centrala staden. Utöver dessa finns en mångfald mindre pubar utspridda över hela staden. Den som söker livemusik och dansgolv kan skaka loss på E18hteen på York Street, Zaphod Beeblebrox, också på York Street, eller varför inte The Standard på Elging Street? Den senare varierar musikstil från dag till dag, från jazz till hiphop, så det kan vara en bra idé att kolla vad som står på schemat redan i början av besöket.

Lämna en kommentar