Canada

Kanada är ett av världens största länder sett till ytan, beläget i Nordamerika, med en befolkning på drygt 34 miljoner idag. Den välkända urbefolkningen, ofta kallad för aboriginer (ett samlingsord för flera olika stammar, som betyder just ”urbefolkning”) tros ha bebott Kanada i uppemot tiotusen år. För drygt femhundra år sedan började Storbritannien kolonisera Kanada, som då kallades för ”Newfoundland” – det nyfunna landet – och inte långt därefter började även Frankrike bosätta platsen. Kontrollen över Kanada har skiftat under olika perioder genom historien, mycket tack vare att Amerika försökte påverka vilka som skulle bli dess nya grannar.

Från senare halvan av 1800-talet och framåt släppte Storbritannien långsamt kontrollen över landet, som fick en ökad grad av självständighet. Efter det första världskriget var landet i praktiken självständigt, men man tillhör fortfarande det brittiska Samväldet, vilket innebär att man åtminstone symboliskt är underställd den brittiska monarken.

Tack vare sin storlek är klimatet varierande beroende på var man befinner sig. I de norra delarna av landet kan särskilt vintrarna bli väldigt kalla med temperaturer nedåt -35 grader, och bitvis kan marken vara snötäckt i uppåt sex månader per år. I de södra delarna kan temperaturerna under sommaren stiga mot 25 – 30 grader eller rentav uppåt 40 grader som varmast.

Ett flertal flygplatser finns i Kanada, ofta i anslutning till de större städerna, exempelvis OttawaMontrealToronto eller Vancouver. Även de mer populära, mindre städnerna har egna flygplatser. De allra flesta besökare anländer också med just flyg och förbindelserna är mycket goda – landet har en modern och väl utbyggd infrastruktur.

Mat och boende


Den lokala matkulturen är till stora delar influerad av brittisk, amerikansk och fransk mat, och kanadensarna har inte någon direkt husmanskost utöver detta. Lokala specialiteter finns, exempelvis bäversvans (serveras som pannkaka) eller ”poutine”, en variant av fish and chips som består av pommes frites, ost och sås.

Boendet är ungefär lika varierat som man kan tänka sig i ett så stort land, och sträcker sig genom alla prisklasser och med varierande standard. Boende som håller en god nivå ligger generellt sett på samma priser, eller något lägre, än ett hotellrum i Sverige. Genom Kanada finns dock många motell – mindre hotell belägna i närheten av större vägar – som kan vara prisvärda för kortare vistelser.

Sevärdheter


Det finns en mångfald sevärdheter i de olika städerna, men de flesta av de mer populära tillhör modern popkultur. Intresset för filmvisningar, konstutställningar, musikspelningar och diverse sporttillställningar (särskilt hockey och fotboll) är stort.

Aktiviteter


Tack vare landets stora yta och generösa variation finns det goda möjligheter att ägna sig åt såväl sol och bad som skidåkning, i princip året runt. De större städerna bjuder på mycket god shopping och en mångfald restauranger som håller hög klass.

Utelivet är till stor del baserat kring pubar och barer, som återfinns i de flesta städer, men givetvis finns också ett flertal större klubbar. Den som vill ge sig ut någon enstaka gång under sin vistelse kan göra detta i nästan vilken stad som helst, men den som har planerat att skaka loss på dansgolvet mer ofta bör i första hand titta på de större städerna.

Destinationer i Canada

Toronto

Toronto är den största staden i Kanada, sett till befolkning, med sina ca 2,5 miljoner invånare i själva staden och totalt uppemot sex miljoner invånare i regionen. …

Läs mer

Montreal

Montreal är den största staden i Quebec-provinsen i Kanada och kallas ofta för Kanadas ”kultur-huvudstad”. …

Läs mer

Vancouver

Vancouver är en kuststad, beläget i distriktet Lower Mainland of British Columbia, i Kanada. …

Läs mer

Ottawa

Ottawa är huvudstad i Kanada, ett av världens största länder till ytan sett, och är med sina ca 1 miljon invånare också en av Kanadas största städer. …

Läs mer

Lämna en kommentar