Reseguide till Varna

Varna är namnet på en medelstor stad vid Svarta havet i den norra halvan av Bulgarien. Med över en kvarts miljon invånare är det en av de största städerna i landet. Varna är dessutom en av de mest populära destinationerna för turister, och hemvist för ett flertal myndigheter och stora delar av landets militär.

Platsen där Varna ligger tros ha varit bebodd i tiotusentals år, kanske rentav hundra tusen eller år eller mer. Historikerna tror att det första större, organiserade samhället på platsen utvecklades för drygt tre tusen år sedan. Varna för en relativt blygsam roll i historieböckerna, men framstår ofta av samtida beskrivningar som ett centra för den kristna kyrkan och politiskt såväl som kulturellt inflytelserik.

Kontrollen över Varna skiftade med tiden, såväl som dess roll, och under medeltiden utsattes staden regelbundet för stridigheter och belägringar. De många och långa konflikterna kulminerade i slaget om Varna, som var ett av de mest betydelsefulla och största slagen under korstågen.

Kort därefter inlemmades Varna i det Osmanska riket där det skulle komma att förbli i flera sekel, men när imperiet började krackelera i fogarna lyckades Bulgarien frigöra sig igen. Inte långt därefter utlöstes det första av två världskrig som Varna kom att spela en central roll i, och både staden och dess befolkning härjades våldsamt under krigen.

Dagens Varna är i det närmaste ett semesterparadis blandat med ett handelsnav. Affärsresenärer såväl som turister strömmar dagligen in och ut i Varna och det kan vara svårt att tro att den inbjudande och vackra staden har haft ett så händelserikt förflutet. Med temperaturer mellan  5 – 10 grader under den korta vintern och temperaturer från 20 till 30 grader under den långa sommaren är det lätt att förstå varför Varna är så attraktivt.

Resa och boende

Vissa besökare reser till Varna med tåg, kanske främst de som redan befinner sig någon annanstans i Bulgarien, men de allra flesta anländer med flyg direkt till Varna Airport. Flygplatsen ligger en dryg mil från centrum och däremellan tar man sig enkelt med flygbussen, som är kostnadsfri för flygresenärer.

Utbudet av hotell är stort i Varna och det finns något i alla prisklasser. Generellt sett är nivån god sett i förhållande till priset, men priserna är också ganska låga i allmänhet. Bäst värde för pengarna får man i övre medelprisklass och ett lite mer exklusivt boende behöver inte kosta en förmögenhet.

Mat och dryck

Den lokala matkulturen är präglad av historiens vingslag. De flera hundra åren i Osmanska riket har givetvis haft ett starkt inflytande, men under 1900-talet påverkades man också kraftigt av den ryska matkulturen. Den bulgariska maten kan sägas vara unik, men med tydliga spår av andra kulturer och ofta med väldigt annorlunda ingredienser – exempelvis bulgarisk kebab, som kanske mest liknar kalops. Färsk fisk är en lokal specialitet och det hittar man bland annat på Captain Cook på Morska Gara. 

Varna är en omåttligt populär destination vilket lockar besökare i alla åldrar och med alla intressen, inklusive de med passion för fest och dans. I Varna finns nästan alltid öppna pubar, barer och klubbar året runt och i många olika teman. Karaoke-klubben på hotellet Black Sea brukar vara uppskattad, och de som hellre skakar loss istället för att sjunga kan med fördel besöka Roxy, som spelar härligt medryckande disko-musik. Längs stränderna hittar man en mångfald av mindre barer så den som bara vill avnjuta en svalkande dryck på varma sommardagar behöver inte heller leta länge.

Aktiviteter och sevärdheter

Trots sin långa historia och rika kultur är Varna främst ett resmål för sol och bad, vilket också är vad de flesta besökare spenderar större delen av tiden med. Vill man ha lite omväxling från den privata stranden kan ett besök på något av Varnas flera museer vara på sin plats.

Arkeologiska museet har en av landets största permanenta utställningar med historiska föremål, och sjöfartsmuseet i Primorski har en fascinerande samling av objekt, från små vapen till enorma krigsskepp. Minnesmuseet Varnenchik erbjuder besökare en unik inblick i slaget om Varna och tar besökare hela vägen tillbaka i tiden till korstågen under 1400-talet.

Lämna en kommentar