Reseguide till Sofia

Sofia är Bulgariens huvudstad och även största stad och har c:a 1,4 miljoner invånare. Staden är belägen precis vid foten av bergskedjan Vitosja. Sofia är en av Europas absolut äldsta städer och har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 700 talet, före Kristus. Sofia utgjorde en viktig hamnstad då staden sammankopplar Adriatiska havet med Svarta havet.

Stadens arkitektur är mycket intressant. Här blandas den mycket gamla arkitekturen med de kommunistiska byggnader som upprättades under 1900 talet som främst består av pampiga partibyggnader och bostadsområden i cement.

Klimatet i Sofia är varmt under sommaren medan vintrarna kan bli mycket kalla. Bästa tiden att besöka Sofia är ändå under våren då man i behagligt klimat kan besöka Sofias alla sevärdheter.

Sofia är även ett välbesökt turistmål under vintern då man strax utanför staden hittar skidorten Aleko som inbjuder till bra skidbackar i Bulgariens höst belägna bergsområde.

Sevärdheter

Det finns massor av sevärdheter i Sofia. Framförallt finner man mängder av historiska byggnader och stadsdelar som är både vackra och historierika. Att promenera i Sofia anses av många vara den största upplevelsen om man tycker om vackra stadsmiljöer.

Ett besök i Aleksandâr Nevski-katedralen är ett måste när man besöker Sofia. Katedralen är uppkallad efter en rysk general och är den största katedralen i hela balkanområdet. Katedralen byggdes under 1920 talet och har fantastiska utsmyckningar både invändigt och utvändigt. Ovanpå katedralen sitter massiva och förgyllda kupoler.

Sofia ståtar även med ett eget kulturpalats. Palatset uppfördes under kommunisttiden och dess syfte var att vara en plats dit invånare kunde gå för att träffas och ta del av ett stort utbud av kulturella evenemang som bland annat teater. Här kunde även besökarna själva vara delaktig i kulturella aktiviteter. Idag är fortfarande kulturpalatset en välbesökt mötesplats och inrymmer bland annat ett bibliotek, bingospel, caféer och en hel del andra trevliga arrangemang.

När tidigare partiledare Georgi Dimitrovs dog år 1949 uppfördes ett mausoleum, vilket tog 6 dygn att bygga, där hans kropp begravdes. Ända fram till år 1989 låg hans balsamerade kropp bevarad i Dimitrov-mausoleet då den flyttades. Även om mausoleet idag är tomt är det ändå värt ett besök för den som är intresserad av historia.

För den som är intresserad av dykning finns det ett flertal möjligheter att delta i utflykter till bra dykställen strax utanför Sofia. Här kan man även åka ut på fisketurer, det finns även ett flertal forsar där man kan fiska, eller bara ägna en dag att göra en båtutflykt i Sofias vackra havsliv.

Närheten till bergen öppnar upp möjligheter för att vandra eller cykla i bergen. Här finner man en enastående natur och mycket vackra områden, som även ger en bedårande utsikt över Sofia och landskapet runt staden. För den som önskar leva vildmarksliv några dagar finns det guidade turer som även omfattar vissa vildmarksaktiviteter. Under vintertid finns det skidorter i bergen, strax utanför Sofia, som erbjuder mycket bra skidåkning på höga höjder. Här kan man både åka utförsåkning, längdåkning eller ge sig ut på turer med snöscooter.

Lämna en kommentar