Reseguide till Nessebar

Nessebar ligger i Bulgarien  och är en av de äldsta städerna i Europa. Staden har varit en viktig handelsstad ända sedan 500-talet f.Kr. Hela staden upptogs på UNESCO:s världsarvslista 1983. Staden är belägen på en bergig halvö i Svarta havet och den är delad i två delar. Den gamla delen av staden ligger cirka fyra kilometer om turistmagneten Sunny Beach . Den nya staden ligger på fastlandet med direkt anknytning till Sunny Beach. Det finns en lång, smal bro mellan det nya och gamla Nessebar. I Nessebar bor omkring 10 000 invånare och trots närheten till Sunny Beach råder mysig småstadsatmosfär i staden. Klimatet är också inbjudande, med en genomsnittstemperatur på 24 grader under sommaren och omkring noll grader under vintern.

Resa och boende

Nessebar har ingen egen flygplats så besökare anländer för det mesta till flygplatsen i Burgas eller i vissa fall flygplatsen i  Sofia. Från Burgas tar man sig enklast vidare med buss, vilket ofta ingår med flygresan, och bussresan tar ca 30 – 45 minuter. Det går också ta sig vidare med taxi.

Boendet i Nessebar är till största delen koncentrerat kring Sunny Beach, stadens mest populära strandområde, och de flesta hotell i området håller en mycket god nivå. Variationen är desto större lite längre bort från Sunny Beach och även om man kan göra ett fynd är chansen också stor att man får betala mer än nödvändigt för en lägre nivå. Att boka boendet samtidigt som resan är att rekommendera, för att få bästa möjliga värde för pengarna och ett relativt centralt läge.

Mat och dryck

Tack vare de många besökarna har ett stort antal restauranger med olika stilar och teman vuxit fram i Nessebar. Många serverar traditionell bulgarisk mat och andra maträtter från det internationella köket, så besökare har många välsmakande alternativ att välja mellan. En restaurang som besökare brukar tala länge om efteråt är The Tequila Bar, som sägs ha god mat, mysig musik och skön atmosfär med havsutsikt.

Utbudet av pubar, barer och nattklubbar är stort i Nessebar, och det finns något för alla. Många pubar, exempelvis Red Harp på Hr Botev Street, går i irländskt tema. Andra nämnvärda är Captain Jacks, ett skepp i hamnen som är ombyggd till bar med pirattema. På Sunny Beach kan nattklubben ”Tiffany” rekommenderas för besökare som vill skaka loss på ett stort dansgolv.

Aktiviteter och sevärdheter

Nessebar är en otroligt mysig och vacker stad att strosa runt i. Staden är världskänd för sin arkitektur. Som en följd av Nessebars händelserika historia har man en mångfald av romerska och grekiska ruiner, välbevarade monument och byggnader och kan stoltsera med vara den stad i världen som har flest och äldst kyrkor i förhållande till antalet invånare. Alla nya hus som byggs görs i samma stil som de gamla och resultatet blir en kulturhistorisk idyll. Staden har mysiga kullerstensgator och överallt står det folkmusiker, souvenirförsäljare och karikatyrtecknare. Det finns ett stort utbud av restauranger och barer där man kan slå sig ned och njuta av god mat och dryck. Den som vill bada kan gå till den härliga stranden som är långgrund med fin sand. I närliggande Sunny Beach finns ännu flera stränder att välja bland och även flertalet nattklubbar, ett stort utbud av shopping samt många spännande aktiviteter som vattensporter.

Under årens lopp har staden faktiskt förlorat en tredjedel av sin yta till havet. Tidigare hade staden en försvarsmur som skyddade Nessebar mot angrepp från fastlandet. Idag finns bara delar av den västra muren bevarad och under vattnet, 80 meter från kusten, kan man se resterna av försvarsmuren. Halvön där Nessebar ligger var befolkad redan för tretusen år sedan och på den tiden fanns två hamnar, en i norr och en i söder. Än idag kan man se lämningar av antika skepp under vattnet vid de söndervittrade ruinerna av hamnarna.

För de som vill gräva lite djupare i historian kan ett besök på museet Archaeological Museum of Nessebar vara värt ett besök, eller det etnografiska museet Moskoyoani House. Staden är också känd för sina många kyrkor, där St Sofias kyrka är den äldsta och St Stephens kyrka är den mest populära. Runt staden går också de gamla försvarsmurarna, komplett med torn och mindre fästningar, som ger en utmärkt anledning att ta en vandringstur och medta picknick-korg. Vid Sunny Beach kan man också prova på att dyka, snorkla eller varför inte ta en tur till häst på stranden under solnedgången?

Lämna en kommentar